Sekizinci sınıf öğrencilerinin üstbiliş kalibrasyonlarının ve matematiksel üstbiliş farkındalıklarının; Beceri temelli matematik sorularını çözebilme bağlamında incelenmesi
Investigating the metacognition calibrations and mathematical metacognition awareness of 8th grade students; İn the context of solving skill-based mathematics questions
  1. Tez No: 743426
  2. Yazar: ESRA TÜRKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri Temelli Matematik Soruları, Matematiksel Üstbiliş Farkındalığı, Öz-değerlendirme, Üstbiliş Kalibrasyonu, Mathematical Metacognition Awareness, Metacognition Calibration, Self-Assessment, Skill-Based Math Questions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel üstbiliş farkındalıkları ile beceri temelli matematik sorularındaki üstbiliş kalibrasyonlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek ve bu faktörler arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmada nicel yaklaşımlardan, var olan bir durumu inceleyen betimsel tarama modellerinden, ilişkisel tarama deseni kullanılmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında, Burdur ili devlet okullarında sekizinci sınıfta öğrenim gören 217 kız, 303 erkek, toplam 520 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, Kaplan ve Duran (2016) tarafından ortaokul öğrencilerininmatematiksel üstbiliş farkındalıklarını ölçmek amacıyla geliştirilen“Matematiksel Üstbiliş Farkındalık Ölçeği (MÜFÖ)”ve öğrencilerin matematiksel performansları ile üstbilişsel yargılarını ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Beceri Temelli Matematik Soruları Testi (BTMS)”ve“Öz-değerlendirme Ölçeği (ÖDÖ)”ile toplanmıştır. Araştırmada, MÜFÖ'nün cronbach alpha güvenirlik katsayısı .881 bulunmuştur. BTMS belirlenirken, MEB'in yayınladığı beceri temelli matematik sorularından yararlanılmıştır. BTMS'nın ayırt edicilik indeksleri .30'un üzerindedir ve madde güçlük indeksleri ise .27 ile .81 arasında değer almaktadır. Öğrencilerin üstbilişsel yargıları yerel düzeyde ve matematik sorusunu çözdükten sonra alınmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, ilişkisiz gruplar t-testi, ilişkili ve ilişkisiz gruplar ANOVA ve Çoklu Korelasyon teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarında, öğrencilerin cinsiyetlerinin; matematiksel üstbiliş farkındalıklarını, öz-değerlendirmelerini ve yanlılıklarını anlamlı olarak farklılaştırdığı, fakat matematik performansları ile hatasızlıklarını farklılaştırmadığı görülmüştür. Öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeylerinin (SED); matematiksel üstbiliş farkındalıklarını, matematik performanslarını, öz-değerlendirmelerini anlamlı olarak etkilediği, fakat üstbiliş kalibrasyonlarını farklılaştırmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin okul matematik notlarının; matematiksel üstbiliş farkındalıklarını, matematik performanslarını, öz-değerlendirmelerini ve üstbiliş kalibrasyonlarını anlamlı bir şekilde farklılaştırdığı sonucuyla karşılaşılmıştır. Öğrencilerin matematiksel üstbiliş farkındalıkları ile üstbiliş kalibrasyonları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, matematik performansları ve öz-değerlendirmeleri arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin yanlılık puanları ile matematik performansları arasında negatif yönde, öz-değerlendirmeleri arasında ise pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmadan elde edilen başka bir bulgu ise, öğrencilerin orta ve zor güçlükteki matematik sorularında kolay sorulara oranla daha iyi kalibre oldukları ile zor ve kolay sorularda, orta güçlükteki sorulara göre aşırı güven eğiliminde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mathematical metacognition awareness of 8th-grade students and their metacognition calibrations in skill-based mathematics questions in terms of many variables and to determine the relationship between these factors. In the study, a quantitative approach, one of the descriptive survey models exploring an existing situation, the correlational survey design was used. The sampling group of the research consisted of 217 females and 303 males in a total of 520 students who were studying in the 8th grade of the state schools in Burdur province during the 2021-2022 academic year. The data were collected via the“Mathematical Metacognition Awareness Scale (MÜFÖ)”created by Kaplan and Duran (2016) to evaluate the mathematical metacognition awareness of the middle school students, and the“Skill-Based Mathematics Questions Test (BTMS)”developed by the researcher to evaluate the mathematical performance and metacognitive judgments of the students as well as the“Self-Assessment Scale (ÖDÖ)”. In the study, the Cronbach alpha reliability coefficient of MÜFÖ was obtained as .881. The skill-based mathematic questions published by the Ministry of National Education were used in the determination process of BTMS. The discrimination indexes of BTMS are over .30 and the item difficulty indexes range from .27 to .81. The students' metacognitive judgments were obtained at the local level and after solving the math questions. In the analysis process of the data, descriptive statistics, unrelated groups t-test, related and unrelated groups ANOVA, and Multiple Correlation techniques were used. In the results of the study, there was a significant difference between the gender and the mathematical metacognition awareness, self-evaluation, and biases of the students however it did not differentiate their mathematical performance and accuracy. In the same vein, the socio-economic levels of the students significantly influenced their mathematical metacognition awareness, mathematics performance, and self-assessment while it did not differentiate the metacognition calibration of the students. Similarly, the mathematic marks of the students in schools have a significant impact on their mathematical metacognition awareness, mathematics performance, and self-assessments. There was a significant and high level of relationship between the mathematic performance and the self–assessments of the students however there was not a significant relationship between their mathematical metacognition awareness and metacognitive calibration. It was realized that there was a negative relationship between the math performance and the bias scores of the students however the students' bias scores had a positive and average relationship with the students' self-assessments. Moreover, another finding obtained from the study was that students were better calibrated in medium and difficult math questions than in easy questions, and they tended to be overconfident in difficult and easy questions compared to medium difficulty questions.