Ahi Teşkilatının kadınlar kolu Bacıyân-ı Rûm
Baciyân-i Rûm, the women's branch of the Ahi Organization
  1. Tez No: 743443
  2. Yazar: GÜLSÜM YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahiler, Ahilik, Anadolu Selçukluları, Bacıyan-ı Rum, Kadınlar, Orta Çağ, Sosyal hayat, Türk tarihi, Türk-İslam düşüncesi, İslam tarihi, Akhies, Akhism, Anatolian Seljuks, Bacıyan-ı Rum, Women, Middle Ages, Social life, Turkish history, Turkish-Islamic thought, Islamic history
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Ahilik, Türk-İslam Medeniyetinin bir ürünü olarak Anadolu'da ortaya çıkmıştır. Kültür ve Medeniyetlerin oluşmasında belirleyici bir rol oynamıştır. Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir ürünüdür. Ahi diye anılan kişi bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. Bununla birlikte, olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir. XIII. yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçuklu Türklerinin ekonomik yaşamında çok etkin rol oynadığını gördüğümüz ahilik, uzun yıllar boyu Türk halkının da simgesi duruma gelmiştir. Ahi Kelimesinin, Türkçedeki karşılığı mertlik, yiğitlik, eli açıklık demektir. Ahi Teşkilatının Kadınlar Kolu olan Bacıyân-ı Rûm adlı çalışmanın amacı, Kadınlar Birliğinin sosyal, kültürel, ahlaki ve dini konularda yönlendirici rol üstlenen teşkilatı esas alınarak Türk İslam Tarihinde sosyal hayatın içinde kadının yerinin ne olduğu konusuna nasıl katkı sağladığını araştırmak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Akhism emerged in Anatolia as a product of the Turkish-Islamic Civilization. It has played a decisive role in the formation of Cultures and Civilizations. Ahilik is a product of art, commerce and profession, mature personality, morality and righteousness intertwined. The person called Ahi is an art, trade or profession owner. However, he is a mature, moral, compassionate, benevolent, honest and reliable person in every business and every action. XIII. In the first half of the 19th century, the Akhism, which we saw playing a very active role in the economic life of the Anatolian Seljuk Turks, has become the symbol of the Turkish people for many years. The Turkish equivalent of the word Ahi means bravery, valor and generosity. The aim of the study called Bacıan-ı Rum, which is the Women's Branch of the Ahi Organization, will be to investigate how the Women's Union contributes to the issue of what is the place of women in social life in Turkish-Islamic History, based on the organization of the Women's Union, which plays a leading role in social, cultural, moral and religious issues.