Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dönmenin üçüncü kişilere etkisi
Effect of the cancellation of construction contract in return for flat to third parties
- Tez No: 743628
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Sözleşmeden Dönme, Üçüncü Kişi, Arsa Sahibi, Yüklenici, Constructı̇on Contract in Return For Flat, Cancellation of Contract, Third Party, Land Owner, Contractor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tezimizin başlığı kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dönmenin üçüncü kişilere etkisidir. Tezimiz giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri Borçlar Kanununda özel olarak düzenlenmiş bir sözleşme türü değildir. Bu sözleşmede, yüklenici bağımsız bölümler inşa etmeyi borçlanırken, arsa sahibi de arsa paylarını yükleniciye devretmeyi üstlenmektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde, öncelikle kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tanımı ve unsurları ele alınmıştır. Ardından sözleşmenin hukuki niteliği ve geçerlilik şekli açıklanmıştır. Son olarak sözleşmenin geçerlilik şekline uygun olmamasının sonuçları inceleme konusu yapılmıştır. İkinci bölümde öncelikle sözleşmeden dönme kavramı ele alınmıştır. Sonrasında sözleşmeden dönmenin hüküm ve sonuçları incelenmeye geçilmiş ve bu çerçevede öncelikle dönmenin sözleşmenin geçerliliğine etkisi hakkında öğretideki görüşler açıklanmıştır. Son olarak öğretideki görüşler değerlendirilmiş ve benimsediğimiz görüş ışığında sözleşmeden dönmenin sonuçları üzerinde durulmuştur. Nihayet üçüncü bölümde, bu çalışmanın konusunu oluşturan sözleşmeden dönmenin üçüncü kişilere etkisi ise yargı kararları ışığında detaylı olarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The title of this dissertation is the effect of the cancellation of construction contract in return for flat to third parties. The dissertation consists of an introduction section, three main sections and a conclusion section. Constructı̇on contract ı̇n return for flat is not a contract specifically regulated under the Code of Obligations. With in this contract, land owner is to get into debt the transfer of land share to contractor and contractor also is undertake to build independent departments. In the first main part of dissertation, the definiton and elements of construction contract in return for flat is examined. Afterwards, legal status of contract and formal requirements are explained. Finally, the results of the failure to comply with the condition of the validity of the contract are examined. In the second main part of dissertation, initially, concept of“cancellation of the contract”was analysed. Thereafter, the terms and consequences of cancelling of the contract were examined, and in this context, firstly, the views in the doctrine about the effect of cancelling of the contract on the validity of the contract were explained. Finally, the opinions in the doctrine were evaluated and the consequences of cancelling of the contract were emphasized in the light of the view we adopted. Finally in the third main part of dissertation, the effect of the cancellation of construction contract in return for flat to third parties, which is the subject of this dissertation, are explained in detail in the light of judicial decisions.