Denizli örneğinde kentlilik bilinci
Urban consciousness in the case of Denizli
  1. Tez No: 743643
  2. Yazar: ÖZGE ÜNVER DİRLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SAVAŞ YAVUZÇEHRE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentlilik bilinci, Denizli, yere bağlılık, özdeşleşme, aidiyet, Urban consciousness, Denizli, place attachment, place identity, state belonging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Kentlilik bilinci, kentte yaşayan insanların kent kültürünü anlaması, kentle özdeşleşmesi, kendini kente ait hissetmesi ve kente karşı sorumluluk duymasıdır. Türkiye'de 1950'li yıllarla başlayan, 1980 ve 1990'lı yıllarla ivme kazanan kentleşme, önemli bir süreçtir. Özellikle yoğun göç alan, hızla büyüyen ve sosyo-ekonomik yapısı değişen kentlerde kentlilik bilinci farklılaşmaktadır. Kentte yaşayan insanların kentlilik bilinci azalmaktadır. Kentlilik bilincinin arttırılması için kişinin kendini kente ait hissetmesi; kente dair algı, farkındalık, sahiplenme ve sorumluluk duygularının varlığı ve sürdürülebilirliği gibi boyutlar önemlidir. Bu çalışma, Denizli İli Pamukkale ve Merkezefendi İlçeleri sınırlarında yaşayan 18 yaş ve üzeri bireylerin kentlilik bilinci düzeyini ölçmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması kapsamında 1100 anket ve 22 derinlemesine mülakat yapılmıştır. Alan araştırması bulgularına göre; demografik, ekonomik, sosyo-psikolojik, kültürel ve fiziksel faktörler Denizli'de kentlilik bilinci düzeyini etkilemektedir. Denizli'de yaş ve kentte kalma süresi arttıkça kentlilik bilinci artmakta; gelir düzeyi ve eğitim seviyesi yükseldikçe kentlilik düzeyi düşmektedir; kadınların bilinç düzeyi erkeklere oranla daha düşük kalmaktadır. Denizli kökenli olmadığı halde kendini Denizli'yle özdeşleştiren cevaplayıcı oranı yüksektir. Karma alan araştırması sonuçları Denizli özelinde kentlilik bilincinin yüksek olduğu sonucunu vermektedir.
Özet (Çeviri)
Urban consciousness is the understanding of the urban culture, being identified with the city, feeling belonged to the city and feeling responsible for the city by the people living in the city. Urbanization, which started in the 1950s and gained momentum in the 1980s and 1990s, is an important process in Turkey. Urban consciousness differs especially in the cities having high rate of immigration acceptance, rapid growth and socio-economic changes. Urban consciousness of people is decreasing in the cities. In order to increase urban consciousness levels, one's feelings of belonging to the city; perception of the city, awareness about the city, the sustainability of the sense of responsibility and ownership feelings about the city are important dimensions. This study was carried out to measure the urban consciousness levels of individuals aged 18 and over living in Pamukkale and Merkezefendi Districts of Denizli Province. Within the scope of the field research, 1100 respondents and 22 in depth interviews were conducted. According to the field research findings; demographic, economic, socio-psychological, cultural and physical factors affect the levels of urban consciousness in Denizli. As the age of people and the length of the stay in Denizli increase, the urban consciousness level increases; as the income and education level increase, urban consciousness level decreases; women's urban consciousness level is lower than men's level. Although not being from Denizli, the rate of respondents who identify themselves with Denizli is high. The results of mixed field research show that there is a high level of urban consciousness in Denizli.