Paulo Freire'nin felsefesinde eleştirel pedagojinin çocuk katılımı açısından incelenmesi
Examination of critical pedagogy in Paulo Freire's philosophy in terms of child participation
  1. Tez No: 743703
  2. Yazar: ÇAĞLA YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN MAMUR IŞIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Hakları, Çocuk Katılımı, Eleştirel Pedagoji, Children's Rights, Child Participation, Critical Pedagogy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çocukların seslerinin duyurulması, fikirlerinin önemsenmesi, hayatlarının öznesi konumda olmaları, toplum ve yetişkinlerin onları birey olarak görmeleriyle birebir ilişkilidir. Bu durumun güçlendirilmesi, çocukların katılım haklarını hayatın hemen her alanına yansıtabilmelerine bağlıdır. Çocukların katılım eksenli ve demokratik bir eğitim sistemini tecrübe etmeleri, erken yaşlarda çocuklarda demokratik kültür bilincinin oluşmasında ve bu durumun toplumda yerleşik hale gelmesinde oldukça önemlidir. Bu bağlamda eleştirel pedagoji, çocuk katılımına ve karşılıklı iletişime dayalı demokratik bir eğitim sistemini savunarak çocuğun yaşadığı dünyada kendini ilgilendiren konularda fikir beyan etmesi, sorgulaması ve eleştirmesi gerektiğini savunur. Şüphesiz bu durum çocukların içine doğduğu toplumu şekillendiren demokrasi geleneği, siyasal kültür ve eğitim sistemi ile doğrudan veya dolaylı olarak ilintilidir. Günümüz siyasal ve toplumsal söylemi bir yandan çocukların düşünce özgürlüğü, kendilerini ilgilendiren konular ile ilgili söz sahibi olma; katılım hakkına dikkat çekerken diğer taraftan çocukların düşünce dünyalarını çeşitli ideolojiler etrafında şekillendirmekte ve bağımsız özne olmalarını engellemektedir. Bu çalışma 'eleştirel pedagoji' kuramını temel alarak çocuk katılımına etkisini tartışmayı amaçlamaktadır. Eleştirel pedagoji, çocuk katılımı ve nitel metodoloji alanında önemli olma potansiyeline sahiptir. Eleştirel pedagojinin çocuk katılımı açısından incelenmesi eğitim ve çocuk hakları literatüründe görece araştırılmamış bir alandır. Dolayısıyla eleştirel pedagojinin çocuk katılımı açısından değerlendirilmesi benzer niteliksel araştırma yapmayı planlayan diğer bilim insanlarına bir rehber ve/veya örnek olarak hizmet edebilir. Çalışmanın amacı doğrultusunda nitel araştırma desenlerinden doküman taraması yapılmıştır ve elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hearing children's voices and paying attention to their ideas are directly related to their subjectivity and how adults notice them as individuals. Empowering them depends on the possibility of development of participation rights in every sphere of life. Enabling children to experience democratic and participation based education is highly important for children to develop a democratic cultural consciousness at an early age and for the institutionalization of such a consciousness in a given society. In this sense, critical pedagogy, prioritizing an education system, which is based on child participation and mutual interaction advocates for children to express their ideas, question and criticize the subjects concerning themselves. Needless to say, realization of such a situation is whether directly or indirectly related to the society in which children are born, democracy tradition, political culture and education system of any given society. While our current political and social discourse put emphasis on children's freedom of expression, having a say on subjects concerning them and their participation rights on the one hand, they also shape children's mental world driven by certain ideologies, which in turn prevent them from being independent subjects. This study aims to discuss the possible contribution of the theory of 'critical pedagogy' to the issue of child participation. Critical pedagogy holds the potential to be an important f for both child participation and the field of qualitative methodology. Examining critical pedagogy in terms of child participation is relatively under researched in the children's rights and Education literature. Thus, evaluation of critical pedagogy in terms of children's rights may serve as a guide or a sample for the scientists who plan to conduct similar qualitative study. To fulfill its purpose, the study employed document analysis and the findings were analyzed with the method of content analysis.