Primipar gebelerde trimesterlere göre doğum korkusu düzeylerinin belirlenmesi
Determination of birth fear levels according to trimesters in primiparal pregnancy
  1. Tez No: 743774
  2. Yazar: SEMİHE BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Primipar Gebe, Trimester, Doğum Korkusu, Hemşirelik, Primiparous Pregnant, Trimester, Fear of Birth, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma primipar gebelerde doğum korkusunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde bir araştırmadır. Araştırma Şanlıurfa'da bulunan Şanlıurfa Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran pirimipar gebeler üzerinde Ekim 2021 - Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın verileri Ekim 2021 - Mart 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini ilgili polikliniğe başvuran 321 primipar gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A Versiyonu”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde değerleri ile aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, tek yönlü ANOVA testi, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Çalışmada gebelerin yaklaşık %75,7'sinin 25 yaşın altında olduğu, %48,0' ının ortaokul ve lise düzeyinde bir eğitime sahip olduğu tespit edilmiştir. Gebelerin doğum korkusu düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Gebelerin doğum ağrısının üstesinden gelme durumu ile aylık gelir durumunun doğum korkusunu etkilediği belirlenmiştir. Geliri giderden az olan ve doğum ağrısının üstesinden gelip gelemeyeceğini bilmeyen gebelerin doğum korkusunun diğerlerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Gelir düzeyi düşük olan gebeler öncelikli olmak üzere, tüm gebelere doğum eylemi hakkında eğitim verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the fear of childbirth in primiparous pregnant women. It is a descriptive and cross-sectional research. The research was carried out on primiparous pregnant women who applied to the Şanlıurfa Eyyübiye Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Polyclinic in Şanlıurfa. The research was conducted between October 2021 and July 2022. The data of the study were collected between October 2021 - March 2022. The sample of the study consisted of 321 primiparous pregnant women who applied to the relevant policlinic.“Personal Information Form”and“Wijma Birth Expectation/Experience Scale (W-DEQ) Version A”were used to collect the data. Arithmetic mean, standard deviation, t-test and one-way ANOVA test, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis test were used to evaluate the data. In the study, it was determined that approximately 75.7% of the pregnant women were under the age of 25. It has been observed that 15.9% of the pregnant women had a university education or higher, and 48.0% had a secondary school or higher education. It was determined that the birth fear levels of the pregnant women were moderate. It has been determined that the situation of overcoming labor pains and monthly income status of pregnant women affect the fear of childbirth. It has been determined that the fear of childbirth is higher in pregnant women whose income is less than their expenses and who do not know whether they can cope with labor pains. It has been suggested that all pregnant women, especially those with low income levels, should be given education to obtain sufficient information about labor.