Sigara bırakma polikliniğine başvuran hastalarda uyku kalitesi ve benlik saygısı ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between sleep quality and self-respect in patients who attended to smoking cessation polyclinic
  1. Tez No: 743792
  2. Yazar: DUYGU ODAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Uyku Kalitesi, Benlik saygısı, Bağımlılık, Smoking, Sleep Quality, Self-esteem, Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, bir devlet hastanesinin sigara bırakma polikliniğine başvuran hastaların, sigara kullanımı ile uyku kalitesi ve benlik saygısı ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Sigara tüm dünyada büyük bir salgın halinde ilerleyen sağlığı tehdit eden, uyku bozuklukları ise hastanelerde karşılaşılmamış da olsa toplumun büyük bir parçasını, akademik ve fiziksel performansı etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Benlik saygısı ise kişinin, geleceğine ve kendisine dair umut taşıması ile hem hayattaki uyumu ve başarısı için oldukça önemlidir. Araştırmanın hipotezi sigara içen bireylerde uyku kalitesi ve benlik saygısı ilişkisinin negatif olarak ilişkide olduğu, sigara içenlerin uyku kalitesinin ''kötü'', benlik saygısının ''düşük '' olduğu yöndedir. Araştırmanın örneklemini, Üsküdar Devlet Hastanesi'nin sigara bırakma polikliniğine başvuran 51 hasta oluşturmuştur. Araştırmamıza katılan hastalara sırasıyla, demografik bilgi formu, Fagerström nikotin bağımlılık testi, PUKİ, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların uyku kalitesi ve benlik saygısı ile sigara kullanımı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir, bu sonuç hipotezimizi desteklememektedir. Uyku kalitesi ve benlik saygısı gibi yaşam doyumu için temel olan iki parametrenin ölçümü ve analizi için daha uzun bir süre ayrılması gerektiği araştırmamızın sınırlılıkları arasında belirlenmiş olup sonucun hipotezimizi desteklememesinin nedeni olarak da değerlendirilmektedir. Uyku kalitesi ve benlik saygısı ilişkisini inceleyen çalışmalar kısıtlıdır, çalışmamızın bu anlamda örnek teşkil edeceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between smoking and sleep quality and self-esteem of patients who applied to the smoking cessation outpatient clinic of a state hospital. Smoking is a public health problem that threatens the health that progresses in a major epidemic all over the world, and sleep disorders are a public health problem that affects a large part of the society, academic and physical performance, even though they are not encountered in hospitals. Self-esteem, on the other hand, is very important for the individual's hope for his future and himself, as well as for his harmony and success in life. The hypothesis of the research is that the relationship between sleep quality and self-esteem in smokers is negatively correlated, smokers' sleep quality is“bad”and self-esteem is“low”. The sample of the study consisted of 51 patients who applied to the smoking cessation outpatient clinic of Üsküdar State Hospital. Demographic information form, Fagerström nicotine addiction test, PUKI, and Rosenberg Self-Esteem Scale were applied to the patients who participated in our study, respectively. No significant relationship was found between the sleep quality and self-esteem of the participants and smoking, this result does not support our hypothesis. It was determined among the limitations of our study that a longer time should be allocated for the measurement and analysis of two parameters that are fundamental to life satisfaction, such as sleep quality and self-esteem, and it is also considered as the reason why the result does not support our hypothesis. We think that examining the relationship between sleep quality and self-esteem will set an example since it is the first in the literatüre.