Epilepsi hastalarının epilepsi ile ilgili bilgi, davranış ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of epilepsy-related knowledge, behavior and quality of life in epilepsy patients
  1. Tez No: 743871
  2. Yazar: ZÜBEYDE BURCU ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: UZMAN HÜSEYİN AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Nöroloji, Family Medicine, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, bilgi, öz yönetim, yaşam kalitesi, Epilepsy, knowledge, self management, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmada epilepsili hastalarının hastalıkları hakkında bilgi düzeyinin, öz yönetiminin ve yaşam kalitesininayrıntılı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Bu kesitsel araştırma; 1 Ocak 2022 ve 30 Nisan 2022 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği'ne başvuran 18yaş ve üzeri 141epilepsi hastası üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik verileri kaydedildikten sonra özgeçmişi veepilepsi hastalığıyla ilgili özellikleri, epilepsi ile ilgili bilgi sorularınıiçeren yapılandırılmış bir anket formu yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Ayrıca katılımcılara Epilepsi Öz-yönetim Ölçeği ve Epilepsili Hastalarda Yaşam Kalitesi Ölçeği(QOLIE-31)uygulanmıştır. Bulgular:Çalışmaya katılan 141 katılımcının ortanca yaş değeri 37 idi. Katılımcıların %54,6 'sı erkek, %46,8'i evli, %50,4'ü orta düzey eğitimli,%52,5'i çalışmıyor,%76,6'sı düşük gelire sahipti. Katılımcıların %91,5'iyalnız yaşamıyordu.Katılımcıların yalnızca %29,8'i epilepsi hakkında doktordan detaylı bilgilendirme aldığını ifade etmekteydi. Katılımcıların epilepsi bilgi düzeyi ile Epilepsi Öz-yönetim Ölçek puanı ve Epilepsili Hastalarda Yaşam Kalitesi Ölçek puanı (QOLIE-31) arasında pozitif yönde anlamlı ilişki vardı. Katılımcıların toplamEpilepsili Hastalarda Yaşam Kalitesi Ölçek (QOLIE-31) puan ortalamasının 47,74±14,17 olduğu saptandı.Epilepsi Öz-yönetim Ölçek puanı ve Epilepsili Hastalarda Yaşam Kalitesi Ölçek puanı (QOLIE-31) arasında pozitif yönde anlamlı ilişki vardı. Sonuç: Epilepsi hastalarının epilepsi hakkındaki bilgi düzeyinin artması ve öz yönetiminin geliştirilmesi yaşam kalitesini artırmaktadır.Epilepsi hastaları aile hekimleri tarafından biyopsikososyal yaklaşımla değerlendirilmeli, epilepsi hakkında bilgilendirilmeli ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to examine in detail the level of knowledge, self management and quality of life of epilepsy patients about their diseases. Materials and methods: This cross-sectional study; It was carried out on 141 epilepsy patients aged 18 years and older who applied to Adana Province Training and Research Hospital Neurology Polyclinic between January 1, 2022 and April 30, 2022. After recording the sociodemographic data of participants, a structured questionnaire including information questions about their background and epilepsy disease, epilepsy-related information was administered by face-to-face interviews. In addition, the Epilepsy Self- Management Scale and the Quality of Life Scale for Patients with Epilepsy ( OOLIE-31) were administered to the participants. Results: The median age of 141 participants in this study was 37. Of the participants, were%54,6 male, %46,8 were married, %50,4 were moderaty educated, %52,5 were unemployed, and %76,6 had low income. %91,5 of the participants did not live alone. Only %39,8 of the participants stated that they received detailed information about epilepsy from the doctor. There was a positive and significant correlation between the epilepsy knowledge level score of the participants and the Epilepsy Self-Management Scale score anf the Quality Of Life in Patients with Epilepsy Scale (QOLIE-31)score. It was determined that the total mean score of the participants on the Quality of Life Scale in Patients with Epilepsy (QOLIE-31) was 47,74±14,17. There was significant positive correlation between Epilepsy Self-Management Scale score and the Quality of Life in Patients with Epilepsy Scale score. Conclusion: Increasing the level of knowledge about epilepsy and improving self-management of epilepsy patients increase their quality of life. Epilepsy patients should be evuluated by family physicians with biopsychosocial approach, they should be informed about epilepsy and studies should be carried out to increase their quality of life.