Elizabeth Costello ve vejetaryen'de cinsiyet ve et yeme ilişkisi
The relationship between gender and eating meat in Elizabeth Costello and the vegetarian
  1. Tez No: 743975
  2. Yazar: GİZEM AYDOST
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Beslenme ve Diyetetik, Sosyoloji, Western Linguistics and Literature, Nutrition and Dietetics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Women, Nature, Feminism, Ecofeminism, Patriarchy, Veganism, Vegetarianism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Batı felsefi geleneği hayvanlara insanlardan daha aşağıda bir yer uygun görmüştür. Dinsel olarak ruh yoksunu olarak görülen hayvanlar, Akıl Çağı ve Aydınlanma dönemi sonrasında akıl yoksunu, 20. yüzyıl başlarından itibaren de dil yoksunu olarak görülmüşlerdir. Ancak Batı düşüncesinin içinde her zaman hayvanların haklarını ve varlıklarını savunan düşünürler olmuştur. Bu düşünürlerin sesleri özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren daha güçlü bir şekilde çıkarak Hayvan Çalışmaları adı altında bir felsefi ekolü oluşturmaktadır. Ekoloji ve Feminizm sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşan Ekofeminizm hem kadının hem de doğanın ataerki ve kapitalizm tarafından benzer baskılara maruz kaldığını ve her ikisinin üzerindeki ataerkil kapitalist hâkimiyetin birbiriyle ilgili olduğunu savunur. Bu nedenledir ki, hiçbir feminist doğaya, hiçbir çevreci de kadına yapılan baskılara tepkisiz kalamaz. Ekofeministlerin önemli bir bölümü Hayvan Çalışmalarına önemli katkılar vermişlerdir. Batı felsefesi tarihinde sesleri kısılmış ve şimdi keşfedilen kadınlar arasında önemli hayvan hakları savunucuları bulunmaktadır. Aslında bu şaşırtıcı olmamalıdır, çünkü kadınların hayvanlaştırılması ve hayvanların dişileştirilmesi çok yaygın bir pratiktir. Hayvanlarla olan bağları vejetaryen ve veganlığın da kadınlar arasında daha fazla rağbet görmesine ve etik bir durum olarak kabulüne neden olmaktadır. Kadınlar, hayvanları“companion”(yoldaş) olarak gördükleri için onları tüketmek birçok kadın için yanlıştır. Et ve diğer hayvansal ürünlerin tüketimi erkek egemen toplumlarda erkeklikle bağdaştırıldığı için et tüketmeyen erkeklerin üzerinde ayrı bir baskı oluşturulur. Bu çalışmada J. M. Coetzee'nin Elizabeth Costello ve Han Kang'ın Vejetaryen adlı romanlarında kadın başkahramanların et tüketmeyi reddetmeleriyle toplumsal yaşamlarında nelerle karşılaştıkları incelenecektir. Bu çalışmanın amacı cinsiyet ve et yeme ilişkisi bağlamında kadına atfedilen rollerin bir eleştirisini sunmaktır. Anahtar Kelimeler: Kadın, Doğa, Feminizm, Ekofeminizm, Ataerkillik, Veganlık, Vejetaryenlik.
Özet (Çeviri)
Western philosophical tradition has placed animals in a lower place than humans. Animals, which are seen as devoid of soul religiously, have been seen as devoid of mind (reason) after the Age of Reason and Enlightenment, and as deprived of language since the beginning of the 20th century. However, in Western thought, there have always been thinkers who defended the rights and existence of animals. The voices of these thinkers have emerged more strongly, especially since the last quarter of the 20th century, forming a philosophical school called Animal Studies. Ecofeminism, which is a combination of the words Ecology and Feminism, argues that both women and nature are subjected to similar oppression by patriarchy and capitalism, and that the patriarchal capitalist domination over both is related to each other. For this reason, no feminist can remain unresponsive to nature, and no environmentalist to the oppression of women. A significant number of ecofeminists have made important contributions to Animal Studies. Among the women whose voices have been muted and now discovered in the History of Western philosophy are prominent animal rights activists. In fact, this should not be surprising, since the animalization of women and feminization of animals is a very common practice. Their ties with animals lead to vegetarianism and veganism to be more popular among women and to be accepted as an ethical case. Consuming animal meat (animals) is wrong for many women, as women see animals as“companions”. Since the consumption of meat and other animal products is associated with masculinity in male-dominated societies, a strong pressure is created on men who do not consume meat. In this study, it is going to be examined what the female protagonists in J.M. Coetzee's novel Elizabeth Costello and Han Kang's Vegetarian encounter in their social lives when they refuse to consume meat. The aim of this study is to present a critique of the roles attributed to women in the context of gender and meat-eating relationship.