Farklı diş fırçası tiplerinin saklama ortamlarına göre antimikrobiyal özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the antimicrobial properties of different toot brush types according to storage environments
- Tez No: 743989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Plastik diş fırçası, Gümüş nanopartikül diş fırçası, bambu diş fırçası, kömür diş fırçası, misvak diş fırçası, antibakteriyel diş fırçası, saklama ortamı, Plastic toothbrush, Silver nanoparticle toothbrush, bamboo toothbrush, Charcoal toothbrush, Miswak toothbrush, Antibacterial toothbrush, The storage environment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, farklı antibakteriyel özelliklere sahip diş fırçalarının mevcut mikroorganizma yükü makroskobik, mikroskobik olarak belirlenerek diş fırçalarının ve saklanma ortamlarının birbirleri arasında değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Her katılımcı 1 ay süreyle verilen diş fırçasını banyo ve oda olmak üzere söylenen saklama koşulunda kullanılıp, saklayarak 1 ay süre sonunda verilen diş fırçalarını iade etmiştir. Diş fırçalarının iadesiyle, fırça kılları Thioglycolate broth ve Brain Hearth Infusion Broth içerisinde ön zenginleştirme için bekletildi. Koloni sayımı için özel besi yerleri bulunan petrilere ekim yapılarak mikroorganizma sayımı yapılarak CFU/ml düzeyinde tespit edilmiştir. Kolonilerin tür bazında kesin identifikasyonları VITEK® 2 Compact cihazı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Standart plastik diş fırçalarının hiçbirinde Lactobacillus türlerine rastlanmazken, gümüş nanopartiküllü ve bambu saplı kömür içerikli diş fırçalarının %4,2'sinde, misvak özellikli diş fırçalarının ise %29,2'sinde Lactobacillus türleri gözlendi. Standart plastik ve gümüş nanopartiküllü diş fırçalarının %54,2'sinde S. mutans gözlenirken, bu oran bambu saplı kömür özellikli diş fırçalarında %29,2 ve misvak özellikli diş fırçalarında ise %83,3'tür. Standart plastik diş fırçası ve gümüş nanopartiküllü diş fırçalarında C. albicans %8.3 oranında görülürken, bambu saplı kömür özellikli diş fırçalarında %4,2 misvak özellikli diş fırçalarının ise %25' tir. Her bir diş fırçası tipinde saklama koşulları için mikrobiyoloji sonuçlarına ait karşılaştırmalar incelendiğinde sadece gümüş nanopartiküllü diş fırçası tipinde saklama koşulu ile S. mutans arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,041). Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre; farklı saklama koşullarında saklanan diş fırçası tiplerinin antimikrobiyal potansiyellerinin eşit olmasını ön gören başlangıç hipotezimiz reddedilmiştir. Standart plastik diş fırçası, gümüş nanopartiküllü diş fırçası bambu saplı kömür içerikli diş fırçası ve misvak diş fırçaları saklanma ortamlarına göre kıyaslandığında oda ortamında saklanan bambu saplı kömür içerikli diş fırçasında diğer fırça gruplarına göre daha az bakteriyel kontaminasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the existing microorganism load of toothbrushes with different antibacterial properties, macro and microscopically, and to evaluate toothbrushes and their storage environments. Material and method: Each participant kept the toothbrush given for one month in the stated storage condition, including the bathroom and the room, and returned the toothbrushes after one month. With the return of the toothbrushes, the bristles were soaked in Thioglycolate broth and Brain Heart Infusion Broth for pre-enrichment. CFU/ml was determined by sowing Petri dishes with particular media for colony counting and counting microorganisms. The precise identification of the colonies based on species was carried out using VITEK® 2 Compact. Results: While Lactobacillus species were not found in any of the standard plastic toothbrushes, Lactobacillus species were observed in 4.2% of charcoal toothbrushes with silver nanoparticles and bamboo handles in 29.2% of toothbrushes with miswak characteristics. While S. mutans was observed in 54.2% of standard plastic and silver nanoparticle toothbrushes, this rate was 29.2% in bamboo-handled charcoal toothbrushes and 83.3% in miswak toothbrushes. While C. Albicans is seen at 8.3% in standard plastic toothbrushes and silver nanoparticles, it is 4.2% in toothbrushes with bamboo handles and charcoal and 25% in toothbrushes with miswak feature. When comparing the microbiology results for storage conditions in each toothbrush type, a significant relationship was found between S. mutans and storage conditions only in the silver nanoparticle toothbrush type (p=0.041). Conclusion: According to the results of our study, our initial hypothesis, which predicted the equal antimicrobial potential of toothbrush types stored under different storage conditions, was rejected. When the standard plastic, silver nanoparticle, bamboo-handled charcoal-containing toothbrush and miswak were compared to their storage environments, less bacterial contamination was found in the bamboo-handled charcoal-containing toothbrush in a room environment compared to the other brush groups.