Varis dışı üst gastrointestinal kanamalı hastaların bulguları, MAP(ASH), Rockall ve Glasgow Blatchford skorlarının karşılaştırılması
Evaluation of clinical findings and comparison of MAP(ASH), Rockall, and Glasgow-Blatchford scores in patients with non-variceal upper gastrointestinal bleeding
- Tez No: 933322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ÇALIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal kanama, MAP(ASH) skoru, Glasgow Blatchford skoru, Rockall skoru, Upper gastrointestinal bleeding, MAP(ASH) score, GlasgowBlatchford score, Rockall score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Varis dışı üst gastrointesinal kanamalı hastaların bulgularını, klinik ve laboratuvar özelliklerini incelemeyi, MAP(ASH), Rockall ve Glasgow Blatchford skorlarını karşılaştırarak bu skorlamaların ayaktan güvenli bir şekilde takip edilebilecek ve erken taburcu edilebilecek hastaların belirlenmesinde kullanılabilir olup olmadığını değerlendirmeyi ve bu skorlamaların mortaliteyi, hastane yatış süresini, yoğun bakım yatış ihtiyacını ve yeniden kanamayı öngördürmesi açısından birbirlerine üstünlük sağlayıp sağlamadıklarını araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Aralık 2021- Aralık 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği servisinde yatan varis dışı üst gastrointestinal sistem kanamalı hastalar üzerinden yapılmıştır. 18 yaş ve üzeri, özofagogastroduodenoskopi ile varis dışı üst gastrointestinal sistem kanaması doğrulanan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. 18 yaş altı, gebelik durumu bulunan, başka hastaneye transferi yapılan, özofagogastroduodenoskopi yapılamayan ya da özofagogastroduodenoskopisi yapılan ancak kanama odağı nonvariseal üst gis kaynaklı olmayan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Olgular retrospektif olarak hastane otomasyon sistemi üzerinden tarandı. 484 hasta evreninden dahil edilme kriterlerine uygun 215 hasta çalışmaya alındı. Tüm olguların başvuru anındaki MAP(ASH), Rockall ve Glasgow Blatchford skorları hesaplandı. İstatistik analiz yöntemlerinden Ki-kare testi, Mann-Whitney U testi, Spearman korelasyonu, ROC analizi kullanıldı. Bulgular: Hastalarımızın %68,8'i erkek, %31,2' si kadın olarak saptandı. Ortalama yaş 61,9±18,3 yıldı. En sık başvuru şikayeti %63,7 ile melenaydı. Hipertansiyon % 47,9 ile en sık rastlanan komorbiditeydi. Kanamaya en sık sebep olan hastalık %64,6 ile peptik ülser hastalığıydı. Mortalite oranı %5,1 (11 hasta) olarak bulundu. Endoskopide olguların %23,1'inde (47 hasta) yüksek riskli kanama bulguları saptandı. Başvuru anındaki sistolik kan basıncı, hemoglobin, hematokrit ve albümin düşüklüğü ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptandı. Mortalite olan hastaların yaşları yaşayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek, ek hastalıklardan malignite oranı yaşayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek ix saptandı. Mortalite gelişen hastalarda; yoğun bakım ünitesine yatış gereksinimi, yeniden kanama insidansı ve hastanede yatış süresi, sağ kalan hastalarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Skorların mortalite belirleme düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Yoğun bakım yatış ihtiyacını tahmin etmede, mortaliteyi tahmin etmede Rockall Skoru, Glasgow Blatchford Skoru, MAP (ASH) skoru anlamlı saptandı. Mortaliteyi predikte etmede en başarılı skor olarak 6 kesme değeri için 0,894 ile Rockall skoru bulunmakla birlikte skorların birbirine anlamlı üstünlüğü saptanmadı. Yeniden kanama olan hastaların MAP (ASH) Skoru, Rockall Skoru istatistiksel olarak anlamlı yüksek olup, Glasgow Blatchford Skorlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda MAP(ASH) skoru, Glasgow Blatchford skoru, Rockall skoru endoskopide yüksek riskli kanama bulguları, yeniden kanama, ybü yatış ihtiyacı, tedavi ihtiyacı ve mortaliteyi tahmin etme yönünden başarılı bulundu. Elde edilen veriler, her bir skorlama sisteminin farklı klinik senaryolarda çeşitli avantajlar sağladığını ortaya koymakta, ancak bu sistemlerin birlikte kullanılması durumunda risk değerlendirmesinin daha etkin gerçekleştirilebileceğini göstermektedir. Özellikle ileri yaş grubundaki bireyler ve hemodinamik instabilite gösteren hastalar için MAP (ASH) ve Rockall skorlarının yüksek prediktif güce sahip olması, bu hastaların erken dönemde tanımlanması ve uygun agresif tedavi yaklaşımlarının belirlenmesi konusunda önemli bir rehberlik sağlayabilir. Risk skorlarının bütüncül bir yaklaşımla birlikte kullanılmasının, hem acil servis hem de yoğun bakım pratiğinde klinik karar alma süreçlerini destekleyerek, müdahalelerin zamanında ve isabetli bir şekilde gerçekleştirilmesine önemli ölçüde katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to evaluate the clinical and laboratory characteristics of patients with non-variceal upper gastrointestinal bleeding and to assess the utility of the MAP(ASH), Rockall, and Glasgow-Blatchford scoring systems in identifying patients who can be safely managed as outpatients or discharged early. Additionally, we sought to compare the predictive accuracy of these scoring systems in terms of mortality, length of hospital stay, need for intensive care unit admission, and risk of rebleeding. Materials and Methods: This study was conducted on patients hospitalized with non-variceal upper gastrointestinal (GI) bleeding in the Department of Internal Medicine at the University of Health Sciences, Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between December 2021 and December 2023. Patients aged 18 years and older with non-variceal upper GI bleeding confirmed by esophagogastroduodenoscopy (EGD) were included in the study. Patients under the age of 18, those who were pregnant, transferred to another hospital, could not undergo EGD, or whose bleeding source was not identified as non-variceal upper GI despite undergoing EGD were excluded. The cases were retrospectively reviewed using the hospital's electronic medical records system. Out of a total of 484 patients, 215 who met the inclusion criteria were enrolled in the study. The MAP(ASH), Rockall, and Glasgow-Blatchford scores were calculated for all patients at the time of admission. Statistical analyses included the Chi-square test, Mann-Whitney U test, Spearman correlation, and ROC analysis. Results: Of the patients, 68.8% were male and 31.2% were female. The mean age was 61.9 ± 18.3 years. The most common presenting complaint was melena, observed in 63.7% of cases. Hypertension was the most frequently encountered comorbidity, present in 47.9% of patients. Peptic ulcer disease was identified as the most common cause of bleeding, accounting for 64.6% of cases. The overall mortality rate was 5.1% (11 patients). High-risk stigmata of bleeding were detected in 23.1% of cases (47 patients) during endoscopy. There was a statistically significant association between mortality and low systolic blood pressure, xi hemoglobin, hematocrit, and albumin levels at admission. The mean age of patients who died was statistically significantly higher than those who survived, and the presence of malignancy as a comorbidity was also significantly more frequent among those who died. Patients who experienced mortality had significantly higher rates of intensive care unit (ICU) admission, rebleeding incidence, and longer hospital stays compared to survivors. No statistically significant difference was found between the scoring systems in terms of their ability to predict mortality. However, the Rockall Score, Glasgow Blatchford Score, and MAP (ASH) Score were found to be statistically significant in predicting the need for ICU admission and mortality. Among these, the Rockall Score demonstrated the highest predictive power for mortality with a cutoff value of 6, yielding an AUC of 0.894, although no statistically significant superiority was observed between the scores. In patients who experienced rebleeding, the MAP (ASH) Score and Rockall Score were significantly higher, while no statistically significant difference was observed in Glasgow Blatchford Scores. Conclusion: In our study, the MAP (ASH) score, Glasgow Blatchford score, and Rockall score were found to be effective in predicting high-risk stigmata of bleeding on endoscopy, rebleeding, the need for intensive care unit (ICU) admission, the requirement for intervention, and mortality. The findings indicate that each scoring system offers specific advantages in different clinical scenarios; however, the combined use of these systems may enhance the accuracy of risk assessment. Notably, the high predictive value of the MAP (ASH) and Rockall scores in elderly patients and those presenting with hemodynamic instability suggests that these scores may serve as valuable tools in the early identification of high-risk patients and in guiding appropriate and timely aggressive treatment strategies. It is suggested that an integrated use of risk scoring systems could significantly support clinical decisionmaking processes in both emergency and intensive care settings, thereby contributing to more timely and accurate interventions.