Türk Borçlar Kanunu madde 76 kapsamında geçici ödemeler
Temporary payments under the Turkish Law of Obligations, article 76
- Tez No: 744024
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Borçlar Kanunu, Geçiçi Ödeme, Hukuk, Code of Obligations, Temporary Payment, Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Geçici Ödemeler; Türk Borçlar Kanunu madde 76 hükmü ile; ilk kez Türk Hukuk Sistemine kazandırılarak, uygulama bulmuştur. Geçici ödemelerin amacı; zarar görenin mağduriyetinin acilen giderilmesini sağlamaktır. Zarar gören davacının geçici ödeme alabilmesi; tazminata ilişkin açmış olduğu dava ile mahkemeden geçici ödeme talebinde bulunması, iddiasının haklılığına yönelik inandırıcı kanıtları mahkemeye sunması, ekonomik olarak acil giderilmesi gereken bir hal içinde olduğunu ispatlaması koşullarına bağlanmıştır. Yargılamaların uzun sürelerde sonuçlanması neticesinde; zarar gören kişinin yargılama sebebiyle mağdur edilmemesi için, dava sonunda hükmedilmesi ön görülen tazminata mahsuben yargılama esnasında ödeme yapılması zarar gören açısından lehe bir durum olsa da; davalı açısından bakıldığında henüz bir yargı kararı olmaksızın yargı eliyle, cebri icraya konu olabilecek bir ödeme yapılmasına karar verilmektedir. Türk Borçlar Kanunu madde 76 Kapsamında Geçici Ödemeler konulu tezimiz ile; uygulamada katı kurallara bağlanmış geçici ödemelere ilişkin koşullardaki görüşlerimiz ile; uygulanmasına ilişkin esaslara hem öğreti hem de yargı kararları ile değinerek; atıl kalmaması gereken bir maddenin daha sık uygulanabilirliğini sağlamak açısından görüşlerimiz belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Temporary Payments; With the provision of article 76 of the Turkish Code of Obligations; For the first time, it was brought into the Turkish Legal System and found application. The purpose of provisional payments; to ensure that the victim's grievances are immediately remedied. The plaintiff's ability to receive temporary payment depends on certain circumstances; requesting temporary payment from the court with the lawsuit he filed for compensation, submitting convincing evidence to the court for the justification of his claim, proving that he is in a situation that needs urgent economic relief. As a result of the long-term conclusion of the proceedings; Although it is in favor of the injured party to make payment during the trial as a deduction for the compensation foreseen to be awarded at the end of the trial, so that the injured person is not victimized due to the trial; From the point of view of the defendant, it is decided to make a payment that may be subject to forced execution by the court without a judicial decision yet. With our thesis on Temporary Payments within the scope of article 76 of the Turkish Code of Obligations; with our views on the conditions for temporary payments, which are strictly regulated in practice; by referring to the principles regarding its implementation with both doctrine and judicial decisions Our opinions are expressed in order to ensure that a law article that should not remain idle can be applied more frequently.