Türk ve Azerbaycan hukukunda vatandaşlığın kazanılması
Acquisition of citizenship in Turkey and Azerbaijan law
  1. Tez No: 744025
  2. Yazar: GULNAR EYYUBOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık kavramı, Türk ve Azerbaycan vatandaşlık hukuku, vatandaşlığın genel ilkeleri ve türleri, vatandaşlığın kazanılması, Consept of Citizenship, Turkey and Azerbaijan Citizenship Law, General Principles and Types of Citizenship, Acquisition of Citizenship
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İncelemeye aldığımız çalışma Türk ve Azerbaycan hukukunda vatandaşlığın kazanılması hakkındadır. Her iki devletin vatandaşlık hukuk sistemi açısından vatandaşlık, vatandaşlığın hukuki boyutları, vatandaşlığın kazanılmasının yolları konuları ayrıntıları ile ele alınmıştır. Çalışmamızda Türk ve Azerbaycan hukuku, vatandaşlık hukuku açısından önem arz eden kıstasların detaylı bir şekilde analizi yapılmıştır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türk ve Azerbaycan hukukunda vatandaşlık kavramı, vatandaşlık hukukunun tarihsel gelişim, hukuki kaynaklar, genel ilkeler ve türleri konusuna değinilmiştir. İkinci bölümde Türk hukukunda vatandaşlığın kazanılmasının usul ve esasları konusu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Azerbaycan hukukunda vatandaşlığın kazanılmasının usul ve esasları, fahri vatandaşlığa değinilmiş ve Türk hukuku ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis that we have examined is about the acquisition of citizenship in Turkish and Azerbaijani law. In terms of citizenship law system of both state, citizenship, legal dimensions of citizenship, ways of acquiring citizenship are discussed in detail. In our project, a detailed analysis of the criteria that are important in terms of citizenship law in Turkish and Azerbaijani law has been made. The thesis consists of three parts. In the first part, the consept of citizenship in Turkish and Azerbaijani law, its historical development, legal sources, general principles and types are mentioned. In the second part, procedures and principles of acquiring citizenship in Turkish law are discussed. In the third part, the procedures and principles acquiring citizenship in Azerbaijani law, honorary citizenship issues are mentioned and compared with Turkish law.