Türkiye'de ve Azerbaycan'da otizmli çocukları olan ebeveynlerin depresyon ve umutsuzluk düzeylerinin karşılaştırılması
A comparison of the levels of depression and hopeople of parents with autism in Turkey and Azerbaijan
- Tez No: 744081
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERTAN TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Autism, Depression, Hopelessness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de ve Azerbaycan'da otizmli çocukları olan ebeveynlerin umutsuzluk ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Otistik çocuğa sahip ebeveynlere Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve sosyo-demografik bilgi formu uygulayarak hangi ülkede yaşayan otistik çocuğu olan ebeveynlerde umutsuzluk ve depresyon düzeyinin hangi seviyede olduğunun ve buna neden olabilecek ebeveynlerin sosyo-demografik verileri, psikolojik etkenler gibi unsurların etkisinin bulunması hedeflenmiştir. Bu etkenlerden hangisinin daha çok ve hangi nedenle baskın olduğunu araştırarak aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan`da otistik çocuklara sahip ebeveynlerin umutsuzluk ve depresyon düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimler: Otizim, Depresyon, Umutsuzluk
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the depression and hopelessness levels of parents with autism children in Turkey and Azerbaijan. By applying Beck Hopelessness Scale (BHS), Beck Depression Scale (BDS) and socio-demographic information form to parents with autism children, it is aimed to find out which country the level of depression and hopelessness is at in parents with autism children and if there are psychological factors in the two countries that may cause it, if there are factors such as sociodemographic data of parents that have an effect on them. At the same time, it is aimed to examine the level of hopelessness and depression of parents with autism children in Turkey and Azerbaijan by investigating which of these factors is more prevalent and for which reason.