Trafiğe ilişkin seslerin makine öğrenmesi yöntemleri ile sınıflandırılması
Classification of traffic-related sounds with machine learning methods
  1. Tez No: 744129
  2. Yazar: MARIEM MINE CHEIKH MOHAMED FADEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoakustik Metrikler, Akustik Yönelimli, Derin Takviyeli Öğrenme, Güvenlik, Psychoacoustic Metrics, Acoustic-Driven, Deep Reinforcement Learning, Safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sürücülerin güvenlik ve konforu, sürücü davranışlarını tahmin etme anlayışını genişleten yeni teknolojiler ve sürücü modelleme çalışmaları yoluyla on yıllar boyunca iyileştirilmiştir. Otonom sistemler ve etkileşimli sistemlerdeki kayda değer gelişmelere rağmen, yolcuları ve aracı dinamik bir vibro-akustik sistemin bileşenleri olarak ele alan yaklaşımlarda önemli ölçüde eksiklik bulunmaktadır. Araçlardaki ses, yalnızca aracın durumu ve çevre hakkında bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda sürücünün performansını, dikkatini ve sürüş keyfini de etkileyebilir. Bu tez, bir aracın algılanan sesleri ile psikoakustik rahatsızlık ölçütleri arasındaki etkileşimi araştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Drivers' safety and comfort have been improved over the decades through new technologies and driver modelling studies that expand understanding of predicting driver behaviour. Despite the notable advances in autonomous and interactive systems, there is a significant lack of approaches that treat passengers and the vehicle as components of a dynamic vibro-acoustic system. Sound in vehicles not only provides information about the vehicle's condition and environment but can also affect the driver's performance, attention and driving pleasure. This thesis aims to investigate the interaction between the perceived sounds of a vehicle and measures of psychoacoustic disturbance.