Şehbenderzâde Filibeli Ahmet Hilmi'nin din ve felsefe anlayışı bağlamında ateizm ve materyalizm eleştirisi
Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi's criticism of atheism and materialism in the context of his understanding of religion and philosophy
- Tez No: 744138
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Din, Materyalizm, Ateizm, Ahmet Hilmi, Philosophy, Religion, Materialism, Atheism, Ahmet Hilmi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma önemli mütefekkirlerimizden olan Şehbenderzâde Filibeli Ahmet Hilmi'nin din ve felsefe anlayışı bağlamında ateizm ve materyalizm eleştirilerini ele almaktadır. Son yüzyıllarda fikir akımları içerisinde ön plana çıkan ateizm ve materyalizm düşüncesi çok fazla ilgi görmektedir. Tanrı inancını reddeden bu fikirler, toplumların dinsizlik oranını arttırmıştır. Bu bağlamda ateizm ve materyalizm konusu inançlı veya inançsız birçok filozof ve düşünür tarafından konu edinilmiştir. Ahmet Hilmi de ateizm ve materyalizm konusunu ele almış, konuyu İslâm düşüncesi çerçevesinde eleştirmiştir. Ahmet Hilmi ateist ve materyalist filozofların Tanrı, kâinat, madde, ruh, irade gibi üzerinde durdukları temel kavramları İslâm penceresinden yeniden değerlendirmiştir. Değerlendirmelerini felsefî bakış açısıyla yapan düşünürümüz neticede ateizm ve materyalizmin bir noktada hep eksik ve çelişkili kaldığı sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the criticisms of atheism and materialism in the context of the understanding of religion and philosophy of Şehbenderzâde Filibeli Ahmet Hilmi, one of our important thinkers. The idea of atheism and materialism, which has come to the fore among the currents of thought in the last centuries, attracts a lot of attention. These ideas, which reject belief in God, have increased the rate of atheism in societies. In this context, the subject of atheism and materialism has been the subject of many philosophers and thinkers with or without belief. Ahmet Hilmi also dealt with the subject of atheism and materialism and criticized the subject within the framework of Islamic thought. Ahmet Hilmi re-evaluated the basic concepts of atheist and materialist philosophers such as God, universe, matter, spirit and will from the perspective of Islam. Our thinker, who made his evaluations from a philosophical point of view, eventually came to the conclusion that atheism and materialism were always incomplete and contradictory at one point.