Larenks skuamöz hücreli karsinom olgularında preoperatif kontrastlı bilgisayarlı tomografi histogram değerleri ile histopatolojik parametrelerin korelasyonu
  1. Tez No: 744181
  2. Yazar: ECE ATEŞ KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SOYDAN MAHMUTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: larenks skuamöz hücreli karsinomu, bilgisayarlı tomografi, histogram, perinöral invazyon, lenfovasküler invazyon, metastatik lenf nodu, laryngeal squamous cell carcinoma, computed tomography, histogram, perineural invasion, lymphovascular invasion, metastatic lymph node
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda larenks skuamöz hücreli karsinomu (LSHK) evrelemesinde belirleyici olan boyundaki metastatik lenf nodu durumunu ve prognoz açısından önem arz eden tümör diferansiasyonu (grade) , lenfovasküler invazyon ve perinöral invazyon varlığını preoperatif ve noninvaziv şekilde saptayabilmenin kontrastlı larenks BT histogram parametrelerini kullanarak mümkün olup olamayacağını araştırdık. Gereç ve Yöntem: 2015-2021 yılları arasında hastanemizde larenjektomi ve eş zamanlı servikal lenf nodu diseksiyonu operasyonu yapılan 91 olgu çalışmaya dahil edildi. 2 radyolog tarafından 3D Slicer Software isimli ücretsiz yazılım programı kullanılarak, her tümörün için en geniş görüldüğü aksiyel kesitten serbest çizim ile bir ROI (region of interest) alınarak 2 boyutlu segmentasyon yapılmıştır. Ayrıca tümörün tamamını volümetrik olarak kapsayacak şekilde bir de VOI (volume of interest) çizilerek 3 boyutlu segmentasyon elde edildi. Her segmentasyon için histogram özellikleri ve programın sunduğu şekil özellikleri çıkartıldı. Patolojik değişkenler ile anlamlı ilişkisi bulunan histogram parametrelerinin kesim değerleri hesaplandı ve gözlemciler arasındaki uyumu ölçmek için gözlemciler arası korelasyon (ICC) testinden faydalanıldı. Bulgular: ROI temelli ölçümlerde yalnızca lenfovasküler invazyon açısından anlamlı sonuç elde edilebilmiş olup, 4 histogram parametresi lenfovasküler invazyonu olan olgularda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. VOI temelli ölçümlerde ise; lenfovasküler invazyonu bulunan olgularda 5, perinöral invazyon bulunan olgularda 7, metastatik lenf nodu bulunan olgularda 9 parametre ilgili özelliğin bulunmadığı olgulara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Histolojik evrenin değerlendirildiği ölçümlerde her iki yöntemde de (ROI ve VOI temelli) anlamlı farklılık gösteren sonuç elde edilememiştir. ii Tartışma: Çalışmamızda araştırdığımız histopatolojik faktörlerin preoperatif olarak belirlenebilmesi ile, nüks ihtimali yüksek olgularda operasyon sonrasında kemoterapi (KT) ya da radyoterapi (RT) tedavilerinin eklenmesi söz konusu olabilir. Ayrıca görüntüleme yöntemleri ile boyunda metastatik lenf nodu saptanmayan olgularda eğer okkült metastatik lenf nodu olma ihtimali preoperatif olarak belirlenebilirse , bu hastalarda servikal lenf nodu diseksiyonunun da larenjektomiye eklenmesi düşünülebilir. Radyoterapiye uygun olan erken evre LSHK olgularında, benzer şekilde nüks ihtimalini arttıran prognostik parametrelerin pozitif saptanması durumunda cerrahi tedavi seçeneği ön plana alınabilir. Sonuç: Preoperatif kontrastlı BT-histogram parametreleri LSHK olgularında tümör karakterini değerlendirmede ve prognoz tahmininde faydalı olabilir. Çalışmamız ROI ve VOI temelli histogram yöntemlerini karşılaştırması açısından bugüne kadar yayınlanmış çalışmalardan farklılık göstermektedir. Histogram değerlendirmesi yapılırken, çalışmamıza göre volüm temelli ölçüm yapılması daha doğru sonuç verecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we investigated whether it is possible to detect metastatic lymph node status, which is determinative in staging of laryngeal squamous cell carcinoma (LSCC), tumor differentiation (grade), lymphovascular invasion and perineural invasion status, preoperatively and noninvasively, using contrast-enhanced laryngeal CT histogram parameters. Materials and Methods: 91 patients who underwent laryngectomy and simultaneous cervical lymph node dissection operation in our hospital between 2015- 2021 were included in the study. 3D segmentation was performed by 2 radiologists using a free software program named as 3D Slicer Software, blinding to each other, by drawing a ROI (region of interest) on axial image through the widest axial diameter for each tumor and drawing a VOI (volume of interest) that includes the entire visualizable tumor. For each segmentation, the histogram features and the shape features offered by the program were extracted. Cut-off values of histogram parameters that had a significant relationship with pathological variables were calculated, and the interclass correlation (ICC) test was used to measure the agreement between observers. Results: With the preoperative determination of the risk factors we investigated in our study, recurrence could be prevented adding chemotherapy (CT) and/or radiotherapy (RT) to surgery. In addition, if the possibility of occult metastatic lymph node can be determined preoperatively in cases where no metastatic lymph node is detected in the neck by imaging methods, elective cervical lymph node dissection can be considered in addition to laryngectomy in these patients. In cases of early stage LSCC cases who were planned to be treated only with radiotherapy, surgical treatment may be considered instead if the prognostic parameters known to increase the recurrence risk are found. iv Conclusion: Preoperative contrast-enhanced CT-histogram parameters may be useful in evaluating tumor character and predicting prognosis in LSCC cases. Our study differs from the studies published so far in terms of comparing ROI and VOI methods. The values we obtained showed that volumetric histogram parameters was more correlated with the pathological results than the ROI-based measurements.