Sûre çerçeveli konulu tefsir bağlamında fussilet sûresi örneği
Fussilet soorah in the context of soorah baset-themet tafsir
- Tez No: 744200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM TETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Kur'ân, Sûre Çerçeveli Konulu Tefsîr, Fussilet Sûresi, Tafsîr, Qur'an, Surah Framed Tafsîr, Fussilet Surah
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kur'ân-ı Kerim indirildiği dönemden itibaren Hz. Peygamber tarafından tefsir edilmeye başlanmıştır. Sonraki dönemlerde ise sahabe ve tâbiîn ile devam eden tefsir çalışmaları her geçen gün gelişmiş ve ihtisaslaşma dönemi olan asrımızda birçok müstakil çalışmalar yapılmıştır. Günümüz insanına Kur'ân mesajını daha anlamlı ve etkili vermek maksadıyla konulu tefsir çalışmaları ön plana çıkmıştır. Biz de bu çalışmamızda bu metodun ikinci çeşidi olan sûre eksenli konulu tefsire örmek olması maksadıyla içerisinde inanç, ahlak, ahiret konularını barındıran ve Mekke döneminde nazil olmuş olan Fussilet sûresini ele aldık. Bu çalışmamızda tevhîd, inkâr, ahiret gibi itikadî konular arasında önemli bir bağın olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın konusuna, amacına, yöntemine ve konulu tefsîr metodunun doğuşuna, tarihi gelişim sürecine ve çeşitlerine değinilmişitr. Birinci bölümde Fussilet sûresinin genel muhtevasına, münasebetine, faziletine, üslubuna, sebeb-i nüzulüne, anlatım metodlarına; ikinci bölümde ise Fussilet sûresinde bahsedilen konulara ve ayetler arasındaki bağlantılara değinilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an had been interpreted by the Prophet since the time it was sent down. In the following periods, tafsir studies continued with the Companions and Tâbiîn, and many independent studies were carried out in our century, which is the period of specialization. Today, tafsir studies on the subject have come to the fore in order to give the message of the Qur'an to people more meaningful and effective. In this study, we discussed the Fussilet Surah, which was revealed during the Meccan period and contains many beliefs, morals, and the hereafter, in order to set an example for the tafsir on the unity of the surah, which is the second type of this method. As a result of this study, it has been concluded that there is an important connection and relationship between theological issues such as tawhid, denial, and the hereafter. In the introductory part of the study, the subject, purpose, method and thematic exegesis method, its birth and historical development process and varieties, in the first part the general content of the Fussilet Surah, its relationship, virtue, style, reason, narration methods, in the second part the subjects in the Fussilet Surah and the connections between the verses have been tried to be mentioned.