Mukâtil b. Süleyman ve Seyyid Kutup tefsirleri üzerinde karşılaştırmalı bir inceleme: Fussilet Sûresi örneği
A comparative study on tafsir at Muqamil ibn Süleyman and Sayyid Qutb: the example of Surat Fussilat
  1. Tez No: 890912
  2. Yazar: ELİF YASEMİN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Fussilet Sûresi, Mukâtil b. Süleyman, Seyyid Kutub, Karşılaştırma, Tafsīr, Sūrat Fuṣṣilat, Muqâtil ibn Suleyman, Sayyid Qutb, Comparison
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) nübüvveti ile beraber inmeye başlamış ve indirildiği dönemden itibaren tefsir çalışmaları başlamıştır. İlahî mesajın inceliklerini etkili kılmak adına ihtisaslaşma döneminde sûre çerçeveli tefsir çalışmaları ağırlık kazanmıştır. Bu çalışma Kur'ân'ı Kerîm'în 41. sûresi olan Fussilet Sûresi'ni, Mukâtil b. Süleyman ve Seyyid Kutub tefsirleri bağlamında karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, sınırları, uygulanan yöntem ve teknikler ortaya konmakta, konu ile ilgili daha önce yapılmış olan çalışmalar tasnif edilerek sıralanmaktadır. Birinci bölümde müfessirlerin hayatına, yaşadıkları dönemin dinî-siyasi gelişmelerine ve eserlerine; ikinci bölümde ise öncelikle Fussilet Sûresi'nin genel özelliklerine, münasebetine, sebeb-i nüzulüne, muhtevasına değinilmiş ardından Mukâtil b. Süleyman ve Seyyid Kutub tefsirleri çerçevesinde âyetler mukayeseli olarak işlenerek aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'ān began to be revealed with the prophethood of the Prophet and has been commented since then. In order to make the subtleties of the divine message more meaningful and effective for today's people, time-framed exegesis studies have gained importance during the specialization period. This study aims to comparatively examine the Sūrat Fuṣṣilat, the 41st sūrat of the Qur'ān, in the context of the commentaries of Muqâtil ibn Suleyman and Sayyid Qutb. The study consists of an introduction and two chapters. In the introduction section, the subject, purpose, boundaries, applied methods and techniques of the thesis are revealed, and previous studies related to the subject are classified and listed. In the first part, the lives of the commentators, the religious-political developments of the period they lived in and their works; In the second part, first the general features of Sūrat Fuṣṣilat, its relationship, the reason for its revelation and its content are mentioned, and then the similarities and differences between them were tried to be revealed by examining the verses comparatively within the framework of the commentaries of the Muqâtil ibn Suleyman and Sayyid Qutb.