İskandinav ülkelerinde ekoturizm faaliyetleri
Ecotourism activities in Scandinavian countries
- Tez No: 744226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İskandinav ülkeleri, Sürdürülebilirlik, Ekoturizm, Ekoturizm Faaliyetleri, Scandinavian Countries, Sustainibilty, Ecotourism, Ecotourism Activities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Dünyada birçok ülke için önemli bir sektör haline gelen turizm; kültürel, ekonomik ve sosyal açılardan ön plana çıkmıştır. Daha önce turizm faaliyetleri 3S (sea, sand, sun) deniz, kum ve güneş kavramları etrafında devamlılığını sürdürürken zamanla alternatif turizm çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bu turizm türlerinden birisi de ekoturizmdir. Ekoturizm, çevreyi korumayı, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini hedefleyen ve yerel halkın bu durumdan en yüksek seviyede fayda sağlamasını gözeten duyarlı bir turizm türüdür. Bu çalışmanın amacı İskandinav ülkelerinde ekoturizm etkinlik ve faaliyetlerinin incelenmesidir. Çalışmanın alanı olan İskandinav ülkeleri sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakları, coğrafi konumu, tarihi alanları ile ekoturizm açısından yüksek potansiyele sahiptir. Çalışmanın yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden döküman analizi yöntemi kullanılmıştır. İskandinav ülkelerinde yapılan ekoturizm faaliyetleri konusunda literatür taraması yapılmış ve düzenlenen faaliyetler incelenmiştir. Çalışmanın sonunda İskandinav ülkelerinde ekoturizm konusunda yeterli akademik çalışmanın olmadığı, ekoturizm kavramının yerel halk ile bütünleştirilmediği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte her bir İskandinav ülkesinin ekoturizm kavramına farklı bir bakış açısı ile yaklaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Finlandiya ekoturizm faaliyetlerinde gastronomik çalışmalarını ön planda tutmuştur. İsveç, daha çok kültürel bir boyutta yaklaşmış ve yerel kültürleri baz alan Viking turizmi, Sami turizmi gibi turizm tülerini ön planda tutmuştur. Norveç ekoturizm çalışmalarında çoğunlukla balıkçılık ve fiyord turları ile yer almış, İzlanda coğrafi şartları sebebi ile jeoturizmi aktif bir biçimde kullanmıştır. Danimarka, doğa yürüyüşü etkinlikleri ile ön plana çıkmıştır. Grönland, Aland Adaları ve Faroe Adaları, ada ülkeler olmasına rağmen ekoturizm sektöründe sadece balıkçılık ve kıyı turizmi ile değil, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği gibi faaliyetler ile etkinliklerini sürdürmüşlerdir. Bu bilimsel çalışma sonucunda İskandinav Bölgesi'nde turizm ve ekoturizm faaliyetlerinin coğrafi, sosyal ve kültürel özelliklerin etkisinde geliştiği ve bu ülkelerde ekoturizm potansiyelinin önemli bir ölçüde var olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism, which has become an important sector for many countries in the world, has come to the fore in cultural, economic and social terms. Previously, tourism activities 3S (sea, sand, sun) continued around the concepts of sea, sand and sun, while alternative types of tourism emerged over time. One of these types of tourism is ecotourism. Ecotourism is a sensitive type of tourism that aims to protect the environment, the sustainability of natural resources and to ensure that the local people benefit from this situation at the highest level. The aim of this study is to examine the ecotourism activities and activities in the Nordic countries. The Nordic countries, which are the field of study, have a high potential in terms of ecotourism with their natural and cultural resources, geographical location, historical areas. The document analysis method, one of the qualitative research methods, was used as the method of the study. A literature review was conducted on ecotourism activities conducted in the Scandinavian countries and the activities organized were examined. At the end of the study, it was concluded that there are not enough academic studies on ecotourism in the Scandinavian countries and that the concept of ecotourism has not been integrated with the local population. However, it has been concluded that each Scandinavian country approaches the concept of ecotourism with a different perspective. Finland has kept gastronomic studies at the forefront of ecotourism activities. Sweden has taken a more cultural approach and has prioritized tourism types such as Viking tourism and Sami tourism based on local cultures. Norway has mostly taken part in ecotourism studies with fishing and fjord tours, and Iceland has actively used geotourism due to its geographical conditions. Denmark has come to the fore with its hiking activities. Although Greenland, the Aland Islands and the Faroe Islands are island countries, they have continued their activities in the ecotourism sector not only with fishing and coastal tourism, but also with activities such as nature walks and bird watching. As a result of this scientific study, it was concluded that tourism and ecotourism activities in the Scandinavian Region develop under the influence of geographical, social and cultural characteristics, and the potential for ecotourism exists to a significant extent in these countries.