Urartu'da taş yontu sanatı
Stone carving art in Urartu
  1. Tez No: 744303
  2. Yazar: ŞEMSİHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN KONYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kabartma, Heykel, Intaglio/Oyma-Kakma, Kazıma, Etkileşim, Relief, Sculpture, Intaglio/Carved-Inlaid, Engraving, Interaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma Urartu dönemi içerisinde yapıldığı düşünülen taş yontuların tamamını kapsamaktadır. Taş yontu olarak ele alınan taş eserler, heykel, kabartma, intaglio/oyma-kakma ve kazıma tekniğiyle yapılmış sanatsal ögelerden oluşmaktadır. Mevcut taş eserlerin yapım tekniklerine göre Notion programında sınıflandırılması ve hem Urartu tunç eserler ile hem de Urartu çağdaşı devletler ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Urartu taş yontularının çağdaş devletlere göre neden az olduğu Urartu'nun coğrafi özellikleri bağlamında ele alınmış ve Urartu'nun mevcut sosyo-politik ve sosyo-ekonomik durumu temel alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Kef Kalesi Kabartmalı Payeleri'nin dört tarafında bulunan sahnelerin her bir figürünün ölçüleri alınarak AutoCad programında ana hatlarıyla çizilmiştir. Bu yöntem sayesinde birbirini tekrar eden sahnelerin bir şablon yardımıyla mı yapıldığı ve tek bir elden mi çıktığı sorularına yanıt aranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study covers all of the stone carvings thought to have been made during the Urartian period. Stone works, which are considered stone carvings, consist of artistic elements made with sculpture, relief, intaglio/carving-inlay and scraping techniques. It is aimed to classify existing stone works in the Notion program according to their construction techniques and to evaluate them in comparison with both Urartian bronze works and Urartian contemporary states. The reason why Urartian stone carvings are scarce compared to contemporary states has been discussed in the context of Urartu's geographical features and tried to be explained on the basis of Urartu's current socio-political and socio-economic situation. The dimensions of each figure of the scenes on the four sides of the Kef Kalesi Embossed Column Bases were taken and outlined in the AutoCad program. Thanks to this method, it was tried to find answers to the questions of whether the repetitive scenes were made with the help of a template and whether they were produced by one hand.