Böbrek nakli olan hastaların COVİD-19 pandemisi döneminde yaşadıkları sorunların belirlenmesi
Determining the problems experienced by kidney transplantation during the COVID-19 pandemic period
- Tez No: 744302
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEL VATANSEVER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Kidney Transplant, Covid-19, Pandemic
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma böbrek nakli olmuş hastaların Covid-19 pandemisi döneminde yaşadıkları sorunları tespit etmek ve sonraki dönemler için çözüm önerileri sunmak amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı kalitatif nitelikte olan bu araştırmanın evrenini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde araştırmaya başvurulduğu tarihte takipli toplam 55 böbrek nakli olmuş hasta oluşturmaktadır. Araştırmayı kabul eden 15 hasta ile örneklem oluşturularak çalışma gerçekleştirilmiştir. Veriler, Şubat 2022- Mayıs 2022 tarihleri arasında 11 sorudan oluşan Hasta Veri Formu ve 5 sorudan oluşan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soru Formu ile her hasta için yaklaşık 20-30 dakika boyunca görüşülerek yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile ses kayıt cihazına kayıt alınarak toplanmıştır. Araştırmaya katılan 15 böbrek nakil hastasının %66,66…' sı kadın %33,33…' ü, erkektir. Hastalardan %73,33…' ü pandemi dönemi öncesi nakil olmuş, %26,66…' sı pandemi döneminde böbrek nakli olmuştur. Hastaların tümü pandemi döneminde sosyal izolasyon yaşamıştır. Pandemi döneminden önce de var olan rejeksiyon korkusunun pandemi dönemiyle beraber arttığı sonucuna varılmıştır. Çalışmaya katılan kişilerin pandemi döneminde değişen yaşam koşullarına uyum sağlamakta zorlanmış oldukları, sağlıklı yaşam aktivitelerini gerçekleştiremedikleri sonucuna varılmıştır. Bu araştırma sonucunda böbrek nakli hastalarının Covid-19 pandemisinde yaşadıkları sorunlar belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda böbrek nakil hastaları başta olmak üzere katı organ nakil alıcılarına bir sonrası ki yaşanabilecek pandemi dönemlerinde ya da benzer durumlarda karşılaştıkları zorlukları en aza indirmek için çözüm önerileri geliştirilmiştir. Pandemi döneminde hemşirelerin eğitim ve bakım planlarına katkı sağlayacak sonuçlar elde edilmiştir. Anahtar Kelime: Böbrek Nakli, Covid-19, Pandemi
Özet (Çeviri)
This study was carried out to identify the problems experienced by kidney transplant patients during the Covid-19 pandemic and to offer solutions for the following periods. The population of this descriptive qualitative study consists of 55 kidney transplant patients who were followed up at the Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital at the time of application. The study was carried out by creating a sample with 15 patients who accepted the study. The data were collected by interviewing each patient for approximately 20-30 minutes with a Patient Data Form consisting of 11 questions and a Semi-Structured Interview Question Form consisting of 5 questions between February 2022 and May 2022, and recording them on a voice recorder using semi-structured interview technique. Of the 15 kidney transplant patients who participated in the study, 66.66% were female and 33.33% were male. 73.33% of the patients were transplanted before the pandemic period, and 26.66% of them were transplanted during the pandemic period. All of the patients experienced social isolation during the pandemic period. It was concluded that the fear of rejection, which existed before the pandemic period, increased with the pandemic period. It was concluded that the people participating in the study had difficulty in adapting to the changing living conditions during the pandemic period and could not perform healthy living activities. As a result of this research, the problems experienced by kidney transplant patients in the Covid-19 pandemic were determined. In line with the results obtained, solution suggestions have been developed to minimize the difficulties faced by solid organ transplant recipients, especially kidney transplant patients, in the next pandemic periods or similar situations. During the pandemic period, results were obtained that will contribute to the training and care plans of nurses.