İlkokul, ortaokul ve liselerde risk toplumu bağlamında korku kültürü (Muğla ili örneği)
Culture of fear in the context of risk society in elementary, secondary, and high schools (Muğla province)
  1. Tez No: 744338
  2. Yazar: ÇAĞLAR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: korku kültürü, risk toplumu, okul yöneticileri, öğretmenler, korku, risk, culture of fear, risk society, school administrators, teachers, fear, risk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu araştırmada devlet okullarında çalışan okul yöneticileri ve öğretmenlerin mesleklerine yönelik artan risk algılarıyla birlikte yaşadıkları korkuları ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma, durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın genel amacı doğrultusunda, ilk aşamada, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin okullardaki risk durumlarına yönelik görüşleri incelenmiştir. Kartopu örnekleme tekniği kullanılarak yapılan yarı yapılandırılmış ön görüşmeler 11 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin risk algı düzeyleri incelenmiştir. Bu aşamada, araştırma kapsamında Risk Algısı Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçek geliştirme çalışmalarının ardından araştırmaya 453 katılımcı (okul yöneticileri ve öğretmenler) dâhil olmuştur. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırmanın son aşamasında ise okul yöneticileri ve öğretmenlerin iş yaşamlarında korktukları durumlar incelenmiştir. Maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği kullanılan bu aşamada, 20 katılımcı ile yarı yapılandırılmış form kullanılan görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular tematik içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, devlet okullarında çalışan okul yöneticileri ve öğretmenlerin risk algılarının çok çeşitli durumlarda ortaya çıktığı; risk algı düzeylerinin yükseğe yakın olduğu ve eğitimde son dönemlerde yaşanan durumların okul yöneticileri ve öğretmenleri farklı durumlardan korkmaya ittiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the fears experienced by school administrators and teachers working in public schools along with their increasing risk perceptions toward the teaching profession. In line with the general purpose of the research, in the first stage, the opinions of school administrators and teachers about the risk situations in schools were examined. Semi-structured pre-interviews using the snowball sampling technique were conducted with 11 participants. The obtained data were analyzed with thematic content analysis. In the second stage of the study, the risk perceptions of school administrators and teachers were examined. At this stage, Risk Perception Scale was developed. After the scale development studies, 453 participants (school administrators and teachers) were included in the study. Descriptive statistics, t-test and ANOVA were used in the analysis of the findings. In the last stage of the study, the situations that school administrators and teachers fear in their professional life were examined. At this stage, where the maximum diversity sampling technique was used, semi-structured interviews were conducted with 20 participants. The findings were analyzed with thematic content analysis. According to the findings of the research, it has been determined that the risk perceptions of school administrators and teachers working in public education institutions emerge in a wide variety of situations, their risk perception levels are close to high, and the recent situations in education have pushed school administrators and teachers to fear from different situations.