Total abdominal histerektomi, vaginal histerektomi ve laparoskopik histerektomi sonuçlarının karşılaştırılması
To compare the results of total abdominal hysterectomy, vaginal hysterectomy and laparoscopic hysterectomies
- Tez No: 744341
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Vaginal histerektomi, total abdominal histerektomi, laparoskopik histerektomi, Vaginal hysterectomy, total abdominal hysterectomy. Laparoscopic hysterectomy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Total Abdominal Histerektomi, Vaginal Histerektomi ve Laparoskopik Histerektomi Sonuçlarının KarşılaştırılmasıAmaç: Bu çalışmamızın amacı benign nedenlerle kliniğimizde yapılan TAH, VH ve LTH hastalarının verilerinin retrospektif olarak karşılaştırılarak uygun histerektomi tekniğinin bulunmasıdır.Gereç ve Yöntem: Bu amaçla 2007-2011 yılları arasında 94 TAH, 94 VH ve 47 LTH yapılan hasta yaş, preoperatif hematokrit değerleri, operasyon süresi, postoperatif hematokrit değerleri, hastanede kalış süresi, operasyon maliyeti ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılmıştır.Bulgular: TAH grubunda ortalama yaş 48,9 (±8,0), VH grubunda ortalama yaş 63,3 (±11,3), LTH grubunda ortalama yaş 50,7 (±9,0) olarak hesaplandı. Histerektomi ile birlikte BSO yapılanların yaş ortalaması 52,4± 7,7 bulundu. Operasyon süresi TAH grubunda 63,7 (±18,4) dakika, VH grubunda 76,7 (±24,0), LTH grubunda 68,6 (±21,7) dakika olarak hesaplanmıştır. Hastanede kalış süresi TAH yapılanlarda 2,8 (±2,1) gün, VH yapılanlarda 3,0 (±2,0) gün, LTH yapılanlarda 2,1 (±0,8) gün olarak bulundu. Operasyon maliyeti ve kanama miktarı VH yapılanlarda; TAH ve LTH yapılanlara göre daha az olarak hesaplandı. Major komplikasyon olarak; TAH yapılan 1 kişide mesane hasarı, 1 kişide barsak yaralanması, VH yapılan 2 kişide mesane hasarı ve LTH yapılan 1 kişide üreter kesisi gelişti. LTH uygulanan hastalarda minor komplikasyon gelişmezken; VH uygulanan 2 hastada vaginal kafta hematom, TAH uygulanan 2 hastada kesi yeri enfeksiyonu, 1 hastada febril morbidite ve 1 hastada da vaginal kafta hematom izlenmiştir.Sonuç: Abdominal, vaginal ve laparoskopik histerektomi yöntemlerinin birbirlerine olan avantajları ve dezavantajları bilinmekle birlikte kliniğimizde abdominal histerektomi daha sık olarak uygulanmaktadır. Kliniğimizde son yıllarda laparoskopik histerektomiye verilen önemin artması ile vaginal histerektomi yapılamayan hastalara abdominal yol yerine laparoskopik yolun kullanılması tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
To compare the Results of Total Abdominal Hysterectomy, Vaginal Hysterectomy and Laparoscopic HysterectomiesAim: To compare the results of total abdominal hysterectomy, vaginal hysterectomy and laparoscopic hysterectomies.Material and Method: 94 TAH patients, 94 VH patients and 47 LTH patiens were compared in terms of age, preoperative hematocrit values, operative time, postoperative hematocrit values, length of hospital stay, operating costs and complications between 2007-2011.Results: Mean age was calculated 48.9 (±8.0) in TAH group, 63.3 (±11.3) in VH grup and 50.7 (±9.0) in LTH grup. Mean age was found 52.4± 7.7 in patients WHO had histerectomy with BSO. Operating time was calculated 63.7 (±18.4) minutes in TAH group76.7 (±24.0) minutes in VH grup and 68.6 (±21.7) minutes in LTH grup. Length of hospital stay was found 2.8 (±2.1) days in TAH grup, 3.0 (±2.0)days in vh grup, 2.1 (±0.8) days in lth grup. Operating costs and the amount of bleeding in VH patiens were calculated less than TAH and LTH patients; as major complications bladder injury was developed in 1 person, bowel injury was developed in 1 person in TAH grup, bladder injury was developed in 1 person in VH grup, and ureter laceration developed in 1 person LTH. There were no minor complications in LTH group, vaginal robe hematoma was developed in 2 patients, in VH group, wound infection was developed in patient, febrile morbidity was developed in 1 patient in LTH group.Conclusion: Abdominal, vaginal and laparoscopic methods of hysterectomy, abdominal hysterectomy each with advantages and disadvantages are known but Abdominal hysterectomy more often applied to our clinic. With the increase of importance of laparoscopic hysterectomy in our clinic, to use laparoscopic hysterectomy is preferable instead of abdominal hysterectomy in patients that can not be vaginal hysterectomy.