Çocuk, sinema ve çocuk edebiyatı: Çocuk edebiyatı ürünlerinin beyaz perdeye aktarımı
Children, cinema and children's literature: Transferring children's literature products to the screen
  1. Tez No: 744456
  2. Yazar: JULİDE ALACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURSUN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk edebiyatı, sinema, çocuk sineması, sosyolojik eleştiri, uyarlama, children's literature, cinema, children's cinema, sociological criticism, adaptation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Sinema XIX. yüzyılda sanat dünyasında doğduğu zamandan itibaren kendisinden önce var olan edebiyat, tiyatro, resim, heykel, müzik, dans gibi birçok sanat dalıyla iletişim bağı kurar. Yedinci sanat bu sanatlar içerisinde zamana karşı koyan en güçlü bağını edebiyatla ile oluşturur. Sinema sahip olduğu özgün nitelikler etrafında belli bir çerçeveyi perdeye yansıtabilmek için ihtiyacı olan olay döngüsünü edebiyattan edinir. Sinema oluşturduğu dramaturji ekseni içinde yer alan kavramların büyük bir kısmını da edebiyat etkisi altında meydana getirir. Sinema edebiyatla olan ebedî dostluğunu kendi içinden doğan her gövdeye yansıtarak edebiyatta var olan kolları düzleminde inşa etmeye çalışır. Yedinci sanat çocuk sineması boyutu meydana getirebilmek için de çocuk edebiyatından büyük bir dayanak elde eder. Bu çalışma da klasik ve modern çocuk edebiyatı ürünlerini beyaz perdedeki uyarlamalarıyla mukayese etmeyi, Türkçe öğretiminde edebiyat çizgisi üzerinde beyazperdeyi keşfetmeyi ve ana dili öğretimde yeni, etkin ve aktif yönelimlerin bulunmasını amaçlamaktadır. Araştırmanın amaca uygun bir şekilde yürütülebilmesi adına doküman inceleme yöntemine başvurulmaktadır. İncelemede edebî yapıt ve filmlerin oluşturduğu odak noktasının net bir şekilde anlaşılması için sosyolojik eleştiri dâhilinde irdeleme yapılmaktadır. Edebî yapıtın ve uyarlama filmin ana dil öğretiminde kullanılması adına etkinlik örnekleri tasarlanmaktadır. Çalışma iki sanatın birbiriyle olan sınırsız ve kopmaz ilintilerini ortaya koyarak bu ilişkinin ana dili öğretimine etki edebileceği değerleri de meydana çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinema connects with many branches of art such as literature, theatre, painting, sculpture, music and dance that existed before it in the 19th century from the time it was born in the art world. Seventh art forms the strongest time-defying bond between these arts and literature. Cinema acquires the event cycle it needs from literature in order to project a certain frame around its original qualities to the screen. Cinema also creates a large part of the concepts within the axis of dramaturgy it creates under the influence of literature. Cinema tries to build the arms that exist in literature on its plane by reflecting its eternal friendship with literature to every body that emerges from within. The seventh art also gains a great basis from children's literature in order to create a dimension of children's cinema. This study aims to compare classical and modern children's literature products with their adaptations on the screen, to discover the screen on the literary line in Turkish teaching and to find new, effective and active orientations in native language teaching. In order to carry out the research in accordance with the purpose, document review method is used. In order to clearly understand the focus of literary works and films, sociological criticism is examined in the review. The study also reveals the limitless and inseparable relationship between the two arts, revealing the values that this relationship can affect the teaching of the mother tongue.