Piraziz ve yöresi ağızları (İnceleme-metinler-sözlük)
Dialects of Piraziz and its region
- Tez No: 744457
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ağız, Piraziz, Ses, Şekil, Sözlük, Dialect, Piraziz, Phonetic, Morphological, Dictionary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Giresun İline bağlı Piraziz İlçesi ağızlarını temel alan bu çalışma“Giriş”,“İnceleme”,“Metinler”ve“Sözlük”olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde ağzın tanımı, ağız araştırmalarının tarihi ve önemi hakkında bilgi verilmiştir.“İnceleme”bölümünde Piraziz ve yöresi ağızları ses ve şekil bilgisi açısından örneklerle desteklenerek incelenmiştir.“Metinler”bölümünde derlenen 21 metin çevri yazı işaretleriyle yazıya geçirilmiştir.“Sözlük”bölümünde derlenen metinlerdeki sözlük maddesi oluşturabilecek yöreye has kelimeler açıklanmıştır.“Sonuç”bölümünde Piraziz ağzının önemli görülen ses ve şekil özelliklerine değinilmiştir.“Kaynakça”bölümünde de tez için kullanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which is based on the dialects of Piraziz District of Giresun Province, consists of four parts:“Introduction”,“Analysis”,“Texts”and“Dictionary”. In the“Introduction”section, information is given about the definition of dialect, the history and importance of dialect studies. In the“Review”section, the dialects of Piraziz and its region were examined in terms of phonetic and morphological, supported by examples. 21 texts compiled in the“Texts”section were written with translation signs. In the“Dictionary”section, words specific to the region that can form a dictionary item in the compiled texts are explained. In the“Conclusion”section, the sound and shape features of Piraziz dialect, which are considered important, are mentioned. In the“References”section, the tags of the works used for the thesis are given.