Biochemical and physiological changes in mediterranean cereal cyst nematode (MCCN) Heterodera latipons during diapause period
Akdeniz tahıl kist nematodu (ATKN), Heterodera latipons 'un diyapoz döneminde meydana gelen biyokimyasal ve fizyolojik değişiklikler
- Tez No: 744466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TOKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Diyapoz, Heterodera latipons, Biyokimyasal, Gen, Trehalase, Tre, Diapause, Heterodera latipons, Biochemical, Genes, Trehalase, Tre
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Heterodera latipons'un diyapoz döneminde 2 farklı toplama zamanında farklı morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal değişiklikleri incelenmiş ve yapılan gözlemler sonucunda tüm özelliklerinde önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Yapılan morfolojik analizlerde, diyapoz döneminde kist rengi, alt-kristal tabaka ve yumurta kabuğu kalınlığının değişiminin yanı sıra yumurtadan çıkış süresi ve yumurtadan çıkan 2. dönem larva sayılarında da değişiklikler gözlenmiştir. Biyokimyasal analizlerin sonuçlarında ise, Ekim 2021'de toplanan kistlerde toplam karbonhidrat, glikojen, trehaloz, gliserol ve protein içeriğinin Haziran 2021'de toplanan kistlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan SDS-PAGE analizlerinde, hem Haziran hem Ekim döneminde alınan örneklerde büyük bir proteinin (yaklaşık 100 kDa) varlığı gözlemlenirken, küçük bir proteinin (yaklaşık 20 kDa) ise Ekim ayında toplanan örneklerde bulunduğu. Ayrıca, H. latipons 'un Madaba Ürdün izolatında tre geninin kısmi nükleotid dizisi (şeker hidrolizini katalize eden bir enzimi kodlayan) dünyada ilk defa tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, different morphological, biochemical, and physiological changes were studied at two different collection dates doing the diapause period of Heterodera latipons. Our observations revealed dramatic changes in all investigated features. Morphological changes included changes in cyst color, sub-crystalline layer, and thickness of the eggshell. Slight changes in the time of hatching and the number of hatched J2s were observed. The results of biochemical changes showed that the total contents of carbohydrates, glycogen, trehalose, glycerol and protein were higher in samples collected in October 2021 than those in samples collected in June 2021. The SDS-PAGE pattern indicated the presence of a large protein (ca. 100 kDa) in both the June and October sampling dates, whereas a small protein (ca. 20 kDa) was present in October but absent in the June sampling date. Furthermore, partial tre gene sequence (encoding an enzyme catalyzing sugar hydrolysis) was detected in the H. latipons Madaba Jordanian isolate. The information in our study might lead to understanding the arrested development in higher organisms and creating new strategies for control.