Diyabetik, tiroid disfonksiyonu olan gebelerde fetal lensin biyometrik ölçümlerinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve sistemik inflamatuar parametrelerle arasındaki ilişkisi
Evaluation of biometric measurements of fetal lens with ultrasonography in pregnant women with diabetics, thyroid dysfunction and its relationship with systemic inflammatory parameters
- Tez No: 744481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÖKHAN ASLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT OKUTUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: fetal orbita, fetal lens, nötrofil lenfosit oranı, diyabet, hipotiroidi, fetal orbit, fetal lens, neutrophil lymphocyte ratio, diabetes, hypothyroidism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1 Temmuz 2021 ile 1 Ekim 2021 tarihleri arasında Göz Hastalıkları ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 18 – 40 yaş arası gebeler üzerinde yapılmıştır. Çalışma grubunu diyabetik ve tiroid disfonksiyonu olan gebeler, kontrol grubunu ise sağlıklı gönüllü gebeler oluşturmuştur. Her üç grup için 50 kişi olmak üzere toplamda 150 gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar çalışmaya katılmadan önce çalışmanın içeriği ile ilgili bilgilendirilerek ve yazılı onamları alınmıştır. Orbita ve lens çevresi ölçümleri gebelik yaşları ile ilişkilidir. Orbital ve lens ölçümleri ayrıca fetal oküler anormallikleri tespit etmeye yardımcı olabilir. Ek olarak hemogram ve biyokimyasal ölçümlerin eklenmesi ile literature değerli katkılarda bulunacaktır. Her 3 tedavi grubunda (normal gebeler n=50, hipotirodik gebeler n=50, diyabetik gebeler n=50), ilk ölçümlere göre ikinci ölçümlerde binokuler çap, interokuler çap, aksiyel orbital uzunluk, horizontal lens, vertikal lens, lens aksiyel uzunluk değerlerinde artış saptanmıştır. Inflamatuar belirteçler incelendiğinde normal gebelerde ilk ölçüme göre son ölçümde nötrofil/lenfosit oranında artış görülürken diyabetik ve hipotiroidik gebelerde azalma, normal ve diyabetik gebelerde ilk ölçüme göre son ölçümde eozinofil /lenfosit oranında düşüş görülürken hipotiroidik gebelerde artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on pregnant women aged between 18 and 40 who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic at Recep Tayyip Erdoğan Training and Research Hospital between 1 July 2021 and 1 October 2021. The study group consisted of pregnant women with diabetes, thyroid dysfunction, and the control group of healthy volunteer pregnant women. A total of 150 participanys, 50 for each of the three groups, were included in the study. The patients were informed about the content of the study before participating in the study, and a written consent was obtained. Orbital and lens circumference measurements are associated with gestational age. Orbital and lens measurements can also help detect fetal ocular abnormalities and may provide valuable data to the literature by the addition of inflammatory parameters measurements. Binocular diameter, interocular diameter, axial orbital length, horizontal lens, vertical lens, lens axial length values were increased in all 3 treatment groups (normal pregnant n=50, hypothyroid pregnant n=50, diabetic pregnant n=50) after the second measurements compared to initial values. An increase was observed in the neutrophil/lymphocyte ratio, eosinophil/lymphocyte ratio in the last measurement compared to the first measurement in normal pregnant women, a decrease was observed in diabetic and hypothyroidic pregnants, a decrease was observed in the eosinophil / lymphocyte ratio in the last measurement compared to the first measurement in normal and diabetic pregnants, while an increase was observed in hypothyroidic pregnants.