Postmenopozal kadınlarda vajinal östrojen uygulamasının endometrial morfoloji ve uterin arter doppler üzerine etkisi
The effect of vaginal estrogen administration on endometrial morphology and uterine artery doppler in postmenopausal women
- Tez No: 744480
- Danışmanlar: UZMAN MÜZEYYEN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: menopoz, östrojen, vajinal atrofi, postmenopozal dönem, estrogen, menopause, vaginal atrophy, postmenopausal period
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç : Bu çalışmada, postmenopozal kadınlarda, 17β- östradiol vajinal tabletin endometrial morfoloji ve uterin arter pulsatilite ve rezistans indeksleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Materyal metod: Bu çalışma, SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi Menopoz Polikliniğine başvuran,atrofik vajinit veya herhangi bir nedenle sistemik hormon replasmanı yapılamayan, 40 postmenopozal kadını içeren prospektif bir çalışmadır.Hastalar tedavi öncesinde vajinal yakınmalar (kuruluk, kaşınma, yanma-acıma, disparoni) açısından sorgulandı. Hormon profili, servikovajinal smear, pelvik ultrasonografi, uterin arter Doppler ve endometrial biyopsi örneklemesi yapıldı. Hastalara iki hafta boyunca vajinal yoldan 17β-östradiol tablet verildi. Hastalar 3. ve 6.ayda tedavi etkinliği açısından değerlendirildi. Bulgular: Tedavinin 6.ayındaki LH değerindeki düşüş ve östradiol değerlerindeki yükselme anlamlı bulundu (p0.05). Sonuç: Bu çalışmada atrofik vajinite bağlı şikayetlerde vajinal 25 mcg 17-β östradiol uygulamasıyla düzelme sağlandığı, transvajinal ultrasonografi ve Doppler inceleme ile endometriumun güvenli bir şekilde takip edildiği ve biyopsi sonuçlarının ultrasonografiyi destekler nitelikte olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the effect of 17β-estradiol vaginal tablet on endometrial morphology and uterine artery pulsatility and resistance indices in postmenopausal women. Material and method: This is a prospective study involving 40 postmenopausal women who were admitted to the Menopause Outpatient Clinic of the SSK Ankara Maternity and Gynecology Training Hospital and who could not receive systemic hormone replacement for atrophic vaginitis or any other reason. Participants were questioned in terms of vaginal complaints (dryness, itching, burning-pain, dyspareunia) before treatment. Hormone profile, cervicovaginal smear, pelvic ultrasonography, uterine artery Doppler and endometrial biopsy sampling were performed. 17β-estradiol was given to the patients as a vaginal tablet for two weeks. The patients were evaluated in terms of treatment efficacy at 3 and 6 months Results: The decrease in LH value and increase in estradiol values at the 6th month of treatment were found to be significant (p 0.05). conclusion: In this study, it was determined that atrophic vaginitis-related complaints were cured with vaginal 25 mcg 17-estradiol application, the endometrium was safely followed up with transvaginal ultrasonography and Doppler examination and the biopsy results were found to support ultrasonography.