Ali Halim Neyzi'nin romanları üzerine bir inceleme
A review on Ali Halim Neyzi's novels
  1. Tez No: 744485
  2. Yazar: HİLAL DURĞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Halim Neyzi, Roman, Roman Tahlili, Olay Örgüsü, Zaman, Mekân, Kişiler, Anlatım Teknikleri, Novel, Novel Analysis, Plot, Time, Space, Narration Techniques
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Ali Halim Neyzi, Türk edebiyatına birçok türde eser kazandırmış bir yazardır. Çalışmamızda Neyzi'nin on üç romanı incelenmiş olup roman tekniği ve romanları ile anıları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Neyzi romanlarında gerçek âlem ve kurmaca âlemi özdeştirerek kendisine has bir roman dünyası yaratır. Yaşadığı, tanık olduğu olayları romanları vasıtasıyla gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan Neyzi'nin romanları edebî değerlerinin yanında bir devri ele alan içerisinde akan yaşamı da barındıran eserler olma özelliğini taşımaktadır. Çalışmamızda Ali Halim Neyzi'nin romanları üç başlıkta incelenmiştir. Birinci bölüm“Ali Halim Neyzi'nin Hayatı, Sanatı ve Eserleri”başlığı ile hayatı ve edebi yaşamının ardından eserleri ile ilgili genel bilgi verilmiştir. İkinci bölüm“Ali Halim Neyzi'nin Romanları”başlığı ile romanlar olay örgüsü, zaman, mekân, anlatım teknikleri kavramları etrafında tahlil edilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümde ise“Ali Halim Neyzi'nin Romanlarında Anının Yeri ve Önemi”başlığı altında romanların kurmaca mı yoksa gerçek âleme mi ait olduğu romandaki bulgular etrafında incelenmiştir. Çalışmamız genel bir değerlendirmenin yer aldığı sonuç ve kaynakça bölümleri ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ali Halim Neyzi is a writer who has brought many works in Turkish literature. In our study, Neyzi's thirteen novels were examined and the novel technique and the relationship between his novels and his memories were tried to be determined. Neyzi creates a unique novel world by identifying the real world and the fictional world in his novels. Neyzi's novels, which aim to transfer the events that he has lived and witnessed to future generations through his novels, have the feature of being works that include the life flowing in a period as well as their literary values. In our study, Ali Halim Neyzi's novels are examined under three titles. In the first part, with the title of“Life, Art and Works of Ali Halim Neyzi”, general information is given about his life and works after his literary life. The second chapter is titled“Ali Halim Neyzi's Novels”and the novels are analyzed around the concepts of plot, time, space, and narrative techniques. In the third chapter, under the title of“The Place and Importance of Memory in Ali Halim Neyzi's Novels”, whether the novels belong to the real world or the fictional world is examined around the findings in the novel. Our study ends up with the conclusion and bibliography sections, which includes a summative assessment.