Assessing the challenges and prospects of micro, small, and medium enterprises development: In the case of Ethiopia
Mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin geliştirilmesinin zorlukları ve başarı şansının değerlendirilmesi: Etiyopya örneği
- Tez No: 744492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR ÖZER CANARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ'lerin Zorlukları, KOBİ'lerin Başarı Şansı, KOBİ'lerin Gelişmesi, MSME, Challenges of MSMEs, Prospect of MSMEs, Development of MSMEs
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yapılan çeşitli araştırmalar, Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBi'ler) yoksulluğun azaltılmasında, gelir yaratılmasında, istihdam yaratılmasında ve ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Katkılarına rağmen, bu işletmelerin büyümesi ve gelişmesi çeşitli iç ve dış faktörler tarafından engellenmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmanın genel amacı Etiyopya'da mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gelişimini engelleyen ana zorlukları değerlendirmek ve analiz etmektir. Bunu göz önünde bulundurarak, bu çalışmada birincil ve ikincil veri kaynakları kullanılmıştır. Birincil veriler, anket kullanılarak 291 KOBİ sahibi ve/veya yöneticisinden toplanmıştır. Addis Ababa, Nifas Silk Lafto belediyesinde bulunan ahşap ve metal işleri, gıda işleme ve tekstil ve hazır giyim alt sektörleri, elverişliliklerinden dolayı veri toplama için seçilmiştir. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için toplanan anket verileri, tanımlayıcı ve çıkarımsal analizler gibi istatistiksel teknikler kullanarak analiz edilmiştir.Ampirik araştırma sonuçları KOBi'lerin gelişimini engelleyen yedi ana zorluğu ortaya koymuştur. Tanımlayıcı bulgular, sırasıyla finansal, altyapısal, çalışma yeri ve teknolojik faktörlerin KOBi'lerin gelişimine meydan okuyan en ciddi dört sorun olduğunu göstermiştir. Çıkarımsal analiz çıktısı ise, teknolojik, pazarlama, çalışma ortamı, siyasi, yasal ve altyapı faktörlerinin, KOBi'lerin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Teknolojik, pazarlama, çalışma ortamı, siyasi ve yasal faktörlerinin KOBi'lerin gelşimi üzerindeki önemlilik düzeyi %1 iken, altyapı faktörünün ise %5 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, korelasyon analizinin sonuçları, tüm bağımsız değişkenlerin (finansal, yönetim, pazarlama, altyapı, teknolojik, çalışma ortamı, siyasi ve yasal faktörler) bağımlı değişken KOBi'lerin gelişmesi ile anlamlı bir pozitif ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Various studies in both developed and developing countries show that Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) play an important role in poverty alleviation, income generation, job creation, and economic development. Despite their contributions, the growth and development of these enterprises are hampered by a variety of internal and external factors. For this reason, the overall objective of the study is to assess and analyze major challenges that hindering the development of MSMEs in Ethiopia. Taking this into consideration, this study used both primary and secondary data sources. Primary data was collected from 291 MSME owners and/or managers, by using survey. Wood and metalwork, food processing, and textile and garment subsectors located in Nifas Silk Lafto Sub-city/Addis Ababa, were chosen for data collection due to their convenience. To achieve the study's objectives, questionnaires were analyzed using statistical techniques such as descriptive and inferential analysis. The empirical investigation demonstrated seven major challenges that appear to be hindering the development of MSMEs. Descriptive findings showed that financial, infrastructural, work place, and technological factors, respectively, were found to be the four top most severe problems that challenged the MSMEs development. Inferential analysis output, on the other hand, indicates that technological, marketing, work place, political-legal, and infrastructure factors all have a significant effect on the development of MSMEs at the 1% level of significance, with the exception of infrastructure, which has a 5% level of significance. Furthermore, the results of the correlation analysis show that all independent variables (financial, management, marketing, infrastructure, technological, work environment, political, and legal factors) have a significant positive association with the dependent variable (development of MSMEs).