İmmünokemoterapötik nanoplekslerin kolon kanseri tedavisinde etkinlik ve güvenliğinin in vitro - in vivo değerlendirilmesi
İn vitro- in vivo evaluation of immunochemotherapeutic nanoplexes effi̇cacy and safety for the treatment of colon cancers
- Tez No: 744515
- Danışmanlar: PROF. DR. EREM BİLENSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: immünokemoterapi, kolon kanseri, kombine ilaç taşınımı, nanopleks, siklodekstrin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Kolon kanseri tedavisinde cerrahiden sonra en sık kullanılan yöntem kemoterapidir. Ancak kanser hücreleri, hayatta kalmak için immün sistem hücrelerinin tanıma mekanizmasından kaçmakta ve farklılaşma yetenekleri ile kemoterapötiklere karşı direnç geliştirmektedirler. Bu nedenle, kemoterapinin yanı sıra immünoterapinin de kullanılmasının tedavinin etkinliğini artırabileceği bilinmektedir. Nanopleksler, zıt yüklerin etkileşimine dayalı oluşan nano boyutlu sistemlerdir ve bu çalışmada nanopleks yapısını oluşturmak için siklodekstrin (CD) polimeri, 5-Florourasil (5-FU) ve İnterlökin-2 (IL-2) kullanılmıştır. Nanoplekslerin ortalama partikül büyüklükleri ve dağılımı, yüzey yükü tayini, ilaç yükleme etkinliği, her iki etkin madde için farklı ortamlarda salım profili belirleme ve çeşitli stabilite çalışmaları yapılmıştır. Konvansiyonel hücre kültürü çalışmalarında CD polimerlerin güvenliliği hücre proliferasyonuna etkisi ile belirlenmiştir. Ardından ilaç yüklü nanoplekslerin etkinlikleri 2-boyutlu hücre kültürü ve gerçek zamanlı hücre canlılığı analizi ile belirlenmiştir. 3-boyutlu hücre kültürü çalışmaları ile nanoplekslerin etkinliği hücre canlılığı, immünohistokimyasal inceleme ve elektron mikroskobu incelemesi ile belirlenmiştir. Yapılan in vivo çalışmalarla ise CD polimerlerin güvenlilikleri sağlıklı farelerde tek doz intravenöz (i.v.) uygulama sonrası alınan kan örnekleri ile belirlenmiştir. Son olarak, tümör indüklenen farelerde, nanoplekslerin antitümöral etkinlikleri hayatta kalma oranı, metastaz ve immün cevap açısından belirlenmiştir. Çalışmaların sonucunda, IL-2 ve 5-FU'yu birlikte taşıyan nanopleksler hazırlanmış ve parenteral yoldan kolorektal immünokemoterapi açısından umut vaat eden bir model ilaç taşıyıcı sistem ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Chemotherapy is the most commonly used method after surgery in the treatment of colon cancer. However, cancer cells escape the recognition mechanism of immune system cells in to survive, developing resistance to chemotherapeutics with their differentiation abilities. Therefore, it is believed that the use of immunotherapy in combination with chemotherapy can increase the effectiveness of the treatment. Nanoplexes were formed based on opposite charge interaction of macromolecules as the nanocarrier system in this study and cyclodextrin (CD) polymer, 5-Fluorouracil (5-FU) and Interleukin-2 (IL-2) were used to obtain nanoplexes. Mean particle size, particle size distribution, surface charge, drug loading capacity, drug release profile and stability of nanoplexes were analysed. Safety of CD polymers was determined with cell culture. Then, the anticancer activities of the drug- loaded nanoplexes were determined by 2-dimensional cell culture and real-time cell viability. With 3-dimensional tumor culture studies that can reflect the microenvironment of the tumor in vitro, the efficiency of nanoplexes was determined by cell viability, immunohistochemical examination and electron microscopy examination. The in vivo safety of CD polymers was determined by blood samples obtained after a single dose intravenous (i.v.) administration in healthy mice. Finally, in tumor-induced mice, the antitumoral activities of nanoplexes were determined in terms of survival rate, metastasis and immune response parameters. As a result of the studies, nanoplexes carrying IL-2 and 5-FU together were prepared and a promising model drug delivery system was presented for future applications of parenteral colorectal immunochemotherapy