QR Kod teknolojisi ile desteklenen fen bilimleri ders kitabının bazı değişkenler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of science textbook supported by QR Code technology on some variables
  1. Tez No: 744588
  2. Yazar: HİCRAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN DİLEK EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Fen Eğitimi, Fen Laboratuvarı, Mobil Öğrenme, QR Kod, Academic Achievement, Mobile Learning, Science Education, Science Laboratory, QR Code
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, QR Kod teknolojisi ile desteklenen fen bilimleri ders kitabı kullanımının 7. Sınıf öğrencilerinin“Aynalarda Yansıma ve Işığın Soğurulması”konusundaki akademik başarıları ile fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına etkisini ve bu uygulamaya ilişkin görüşlerini belirlemektir. Yarı deneysel öntest-sontest kontrol gruplu olarak planlanan araştırmanın örneklemini Kocaeli'nin Çayırova ilçesine bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 20 deney, 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 öğrenci oluşturmaktadır. Kontrol grubu öğrencilerine dersler mevcut ders kitabı ile işlenirken deney grubu öğrencilerine dersler araştırmacı tarafından hazırlanan QR Kod eklenmiş ders kitabı ile yürütülmüştür. Araştırma 4 hafta sürmüş ve dersler araştırmacı tarafından işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan“Işığın Soğurulması ve Aynalar Başarı Testi'' ve ”Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği“ hem deney hem de kontrol grubuna uygulanmıştır. Bu ölçeklerin yanı sıra deney grubu öğrencilerinin QR Kod uygulamaları hakkındaki görüşlerini almak adına ”Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizlerde öğrencilerin akademik başarılarına ve Fen Bilimleri dersine karşı olan tutumlarına yönelik uygulanan ölçeklerden elde edilen veriler SPSS-25 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Uygulama sonunda öğrencilerin görüşlerini değerlendirmek için kullanılan görüşme formu ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda QR Kod teknolojisi ile desteklenen fen bilimleri ders kitabı kullanımının 7. Sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını olumlu yönde etkilerken fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına etkisinin olmadığı ancak uygulamaya ilişkin görüşlerinin olumlu yönde olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar paralelinde, QR Kod teknolojilerinin fen bilimleri ders kitaplarında kullanımın yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of using science textbooks supported by QR Code technology on the academic achievements of 7th grade students on 'Absorption of Light and Reflection in Mirrors' and their attitudes towards science course and their views on this implementation. The research was designed as a quasi-experimental design with pre-test-post-test control group and total of 40 students which were 20 of them in the experimental group, and 20 of them are in the control group, participated, in a secondary school in the Çayırova district of Kocaeli. While the lessons for the control group students were taught with the existing textbook, the lessons for the experimental group students were conducted with the textbook prepared by the researcher with a QR Code attached. The research lasted for 4 weeks and the lessons were taught by the researcher.“The Absorption of Light and Mirrors Achievement Test”and“Attitude towards Science Course Scale”were used as data collection tools in the research and they were applied to both the experimental and control groups. In addition to these scales, a“Semi-Structured Interview”was applied to get the opinions of the experimental group students about QR Code implementations. The data obtained from the academic achievement test and attitudes towards the science course scale were analyzed using the SPSS-25 package program. At the end of the implementation, the semi-structured interviews applied to evaluate the views of the students were analyzed by content analysis method. As a result of the analysis, it was seen that the use of science textbooks supported by QR Code technology positively affected the academic achievement of 7th grade students, while it did not affect their attitudes towards the science course, but their views on the implementation were positive. In line with the results obtained, it is recommended to popularize the use of QR Code technologies and to expand their use in science textbooks.