Gökyüzü parlaklığı ölçümü ve ışık kirliliği haritalaması: Malatya örnek uygulaması
Sky brightness measurement and light pollution mapping: A case study in Malatya
- Tez No: 744656
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gök Parlaması, Işık Kirliliği, Enerji Kaybı, Sokak Aydınlatmaları, Nem, Sky Glow, Light Pollution, Loss of Energy, Street Lighting, Humidty
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
GÖKYÜZÜ PARLAKLIĞI ÖLÇÜMÜ VE IŞIK KİRLİLİĞİ HARİTALAMASI: Malatya Örnek Uygulaması ABDULVAHAP YILMAZ İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 104 + x sayfa 2022 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Özdemir Işığın yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda kullanılması Işık Kirliliği (IK) olarak tanımlanır [3]. Özellikle sokak aydınlatmalarında tercih edilen armatürlerin, aydınlatılmak istenilen bölgenin dışına taşması hem ışık tecavüzüne sebebiyet verecek hem de israf edilen enerji anlamına gelecektir. Bu tez çalışmasında, Malatya il merkezi, Battalgazi ve Yeşilyurt merkez ilçelerini de kapsayan 301,1 km2 alanda gece gökyüzü parlaklığı ölçümleri yapılmış Malatya il merkezi, Yeşilyurt ve Battalgazi merkez ilçeleri sınırları içerisinde belirlenen alanda kareleme yöntemi kullanılarak ışık kirliliği haritası ve hatalı aydınlatma sebebi ile meydana gelen enerji israfı hesaplanmıştır. Enerji kaybının hesaplana bilmesi için gerekli olan açı bağımlı ölçümler (başucu-ufuk arası) 7 (yedi) farklı konumda doğu, batı, kuzey, güney yönlerinin her biri için ayrı ayrı ölçümler alınmıştır. Tüm ölçümler, bir Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) programına girilerek eş parlaklık eğrileri çizilmiştir. Malatya ilindeki hatalı aydınlatma sebebi ile boşa harcanan enerji miktarı 122,7 Mlm olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SKY BRIGHTNESS MEASUREMENT AND LIGHT POLLUTION MAPPING: A case study in Malatya ABDULVAHAP YILMAZ Inonu University Instute of Science 104+ x pages 2022 ADVISOR: Ass. Prof. Dr. Tuncay ÖZDEMİR The use of light in the wrong place, in the wrong amount, in the wrong direction and at the wrong time is defined as Light Pollution (IK) [3]. If the luminaires, which are especially preferred for street lighting, go beyond the area to be illuminated, it will both cause light encroachment and mean wasted energy. In this thesis, night sky brightness measurements were made in an area of 301.1 km2, including Malatya city center, Battalgazi and Yeşilyurt central districts, using the square method in the area determined within the borders of Malatya city center, Yeşilyurt and Battalgazi central districts, and the light pollution map and the occurrence of faulty lighting caused by the wrong lighting. energy wastage was calculated. The angle dependent measurements (between the zenith and the horizon) required for the calculation of the energy loss were taken separately for each of the east, west, north and south directions at 7 (seven) different locations. All measurements were entered into a Geographic Information Systems (GIS) program and isotherm curves were drawn. The amount of energy wasted due to faulty lighting in Malatya was calculated as 122.7 Mlm.