Zor entüasyon öngörüsünde prediktiftestlerin karşılaştırılması ve ultrasonografikölçümlerin yeri
Comparison of predictive test in terms of predicting difficult intubation and place ofultrasonographic measurements
- Tez No: 744790
- Danışmanlar: UZMAN GÜLSÜM OYA HERGÜNSEL, UZMAN HALİL ÇETİNGÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Zor Entübasyon, Ultrasonografi, Obezite, Difficult Intubation, Ultrasonography, Obesity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Obez ve obez olmayan hastalarda zor entübasyon öngörüsünde kullanılan klasik değerlendirme testlerine ek olarak ultrasonografi ile ölçülen hiyomental, subepiglotik ve substernal pretrakeal mesafe ölçümlerini Cormack-Lehane testi ile karşılaştırarak en güvenilir testi bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 86 obez ve 84 obez olmayan toplam 170 hasta prospektif olarak çalımaya alındı. Olguların interinsizör mesafe, mallampati sınıflaması, üst dudak ısırma testi, tiromental mesafe ve sternomental mesafe, tiromental yükseklik, boy/tiromental mesafe, boyun çevresi, atlonto-oksipital eklemin hareketliliği testi, USG ile hiyomental, subepiglotik, substernal trakeal mesafe ölçümleri aynı anestezist tarafından yapıldı. Standart anestezi indüksüyonu sonrası endotrakeal entübasyon zorluk derecesi Cormack-Lehane ile değerlendirildi. Bulgular: Zor entübasyon öngörüsü açısından vücut kitle indeksi, sternomental mesafe, ağız açıklığı, boyun çevresi ile ultrasonografi yardımıyla ölçülen hyomental, subepiglotik ve substernal pretrakeal mesafe istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Mallampati skoru, tiromental mesafe, üst dudak ısırma testi ve tiromental yükseklik ile zor entübasyon arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Hyomental Mesafe cut-off noktası ≥1.11 için duyarlılık %61.54, özgüllük %75.80; Subepiglotik Mesafe cut-off noktası ≥2.26 için duyarlılık %61.54, özgüllük %80.25; Substernal Mesafe cut-off noktası ≥ 1.2 için duyarlılık %76.92, özgüllük %70.70 olarak saptandı. Tartışma ve Sonuç: Zor entübasyon öngörüsünde en sık kullanılan test olan mallampati skorlaması gerek genel olarak gerekse obez hasta grubunda anlamlılığa yakın olmakla birlikte istatistiksel anlam taşımadı. Vücut kitle indeksi ve uyku apne sendromu bağımsız risk faktörü olarak tespit edildi. Sternomental mesafe, boyun hareket kısıtlılığı, ağız açıklığı ve boyun çevresi kalınlığı zor entübasyon açısından ilişkili bulundu. Belirlemiş olduğumuz Cut-off değerler açısından zor entübasyon riskini hiyomental mesafe artışı 5 kat, subepiglottik mesafe artışı 6.5 kat ve substernal mesafe artışı 8 kat arttırmaktadır. Buradan hareketle ultrasonografi yardımlı ölçümlerin preop değerlendirmede zor entübasyon öngörüsü açısından klinisyenlerce kullanılabilecek noninvaziv ve güvenilir testler olduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: We aimed to determine the most reliable test used for prediction of difficult intubation in obese and non-obese patients by comparing Cormack-Lehane test with hyomental, subepiglottic and substernal pretracheal distance measured by ultrasonography in addition to the conventional evaluation tests. Material and Method: Totally 170 patients (86 obese and 84 non-obese) were included in this prospective study. Patients' interincisor distance, Mallampati classification, upper lip bite test, thyromental and sternomental distance, thyromental height, height/thyromental distance, neck circumference, atlantooccipital joint mobility test and the measurements which are done using USG, such as hyomental, subepiglottic, substernal tracheal distance were perfomed by the same anesthetist. Endotracheal intubation difficulty after standard anesthesia induction was assessed by the Cormack-Lehane. Findings:Body mass index, sternomental distance, mouth opening, neck circumference and hyomental, subepiglottic and substernal pretracheal distance, which are measured by ultrasonography, were statistically significant as predictors of difficult intubation. There were no significant relationship between Mallampati score, thyromental distance, upper lip bite test, thyromental height and difficult intubation. For hyomental distance cutoff point of ≥1.11, sensitivity was 61.54%, specificity was 75.80%; for subepiglotik distance cut-off point of ≥2.26, sensitivity was 61.54%, specificity was 80.25%; and, for substernal distance cut-off point of ≥1.2, sensitivity was 76.92%, specificity was 70.70%. Discussion and Results:Mallampati scoring, which is the most commonly used test for prediction of difficult intubations, was not statistically significant in general population and obese patients. Body mass index and sleep apnea sendrom were found to be independent risk factors. There were significant relationship between sternomental distance, limitation of neck movement, mouth opening, neck circumference and difficult intubation. In terms of cut-off values we determined, increment of hyomental, subepiglottic and substernal distances increases the risk of difficult intubation by 5, 6.5 and 8-fold, respectively. Hence, we concluded that ultrasound assisted measurements are reliable and noninvasive tests and can be used by clinicians for prediction of difficult intubation in preoperative evaluation.