Kur'an'da aidiyet olgusu
the phenomenon of belonging in the Qur'an
  1. Tez No: 744858
  2. Yazar: ABDUSSAMET ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Aidiyet, Tefsir, Toplum, İnsan. Din, Qur'an, Belonging, Tafsir, Society, Human. Religion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu çalışmanın amacı aidiyet olgusunu Kur'an merkezli ele alıp değerlendirmektir. Aidiyet olgusu insanda öteden beri var olan temel bir insan güdüsüdür. Her birey kendini güvence altına alma parametresiyle dahi, herhangi bir aidiyet grubuna katılma ihtiyacı hissedebilir. Bu yönüyle aidiyet, öteden beri bir ihtiyaç olarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Aidiyet mefhumu, kişiler arası ilişkilerin kurulup sürdürülmesinde temel bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Aidiyet, bireyin yaşadığı bir tecrübe olmakla birlikte ait olunan durumlarla birlikte anlam kazanan bir olgudur. Din, sosyal bir varlık olan insanın kurabileceği bütün aidiyet reflekslerinin üstünde bir referans noktası konumundadır. Bu yönüyle insan yaşamının tüm yönlerine etki eden bir unsurdur. Kişinin dini ile kuracağı sağlam bir aidiyet, onu gündelik çıkar hesaplarının üstünde aşkın/müteâl ve evrensel bir zemine çıkarır. Ferdin buradan elde edileceği kuşatıcı değerler, onun sosyal yaşamında kuracağı bütün aidiyetlerine yön verir. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte çalışmamızın metodolojik sınırları hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde, sosyolojik olarak aidiyet ve Kur'an'da aidiyet ile ilişkili kavramları ele aldık. İkinci bölümde, Kur'an'da dünya ve ahiret anlatımlarına aidiyet merkezli değindik. Üçüncü bölümde ise İslamî aidiyetin temel parametrelerine ve olumlu fonksiyonlarına değindik.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to consider and evaluate the state of belonging the Qur'an-oriented. The state of belonging is one of the basic humans imputes that has been prevailing since before now. Even with the parameter of self-assurance reason, every individual may feel a necessity to join any group as a part of that belonging. In this respect, belonging has always been considered and evaluated within the frame of social need. Part of it, the notion of belonging is considered as a fundamental element in establishing and maintaining nexus among people. Becoming an experience of individual, belonging also gains meaning with the situations to which it belongs. Religion locates as the highest reference point of the reflexes of belonging that human can establish. In this respect, it is an element that influence all aspects of human life. Once people set a solid base belonging with his/her religion, it helps them to level up a universal value that surpasses short-term interest. The encompassing values that a person would gain through this process, will direct to right path on the social life of all belonging. This study consists of three chapters, including introduction. The introduction explains the methodological limitations of the study. The state of belonging from the sociological perspective and the concepts related to belonging are described in the first chapter. The human life in this world and hereafter concepts in the Qur'an are explained belonging-oriented in the second chapter. Finally, the basic parameters and positive functions of Islamic belonging are discussed in the third chapter.