Tavşanlı Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde bulunan Arap dili ile ilgili yazma eserlerin tespiti ve tavsifi
Determination and description of Arabic manuscripts works in Tavşanlı Zeytinoğlu Public Library
  1. Tez No: 744962
  2. Yazar: EMİNE DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Dokümantasyon ve Enformasyon, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Archive, Documentation and Information, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Tavşanlı, Zeytinoğlu Kütüphanesi, Tavsif, Yazma Eser, Arabic Language, Tavşanlı, Zeytinoğlu Library, Description, Manuscript
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kütüphaneler bir milletin ilim, kültür, bilgi mirasını oluşturan ve onu ileriki nesillere aktarıp yaşatan en büyük etmenlerinden biridir. Bu bağlamda bir kütüphanenin ve içerisinde bulunan yazma eserlerin tanıtılması, tespit edilmesi hem o milletin kültür zenginliğine hem de farklı alanlarda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü herhangi bir yazma nüshanın alanıyla ilgili kaynaklar arasında yer alması veya almaması pek çok çalışmanın sonucunu etkileyebilir. Bu bakımdan bu çalışmada bir ilçe kütüphanesi olarak Tavşanlı Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde bulunan Arap dili ile ilgili yazma eserler tanıtılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde gramer kitapları ve sözlükler; ikinci kısmında belagat, arûz ve vaz' ilmine dair eserler; son olarak üçüncü bölümde ise kasideler ve şerhleri ele alınmakta; kütüphanedeki konumları hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca eserler ve müellifleri hakkında edinilebilen bilgilere de kısaca değinilmektedir. Böylece kütüphanedeki Arap dili ile ilgili yazmalara ait küçük bir katalog düzenlemesi de yapılmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Libraries are one of the biggest factors that constitute a nation's scientific, cultural and information heritage, and transmitting this heritage to future generations and keeping it alive. In this context, introducing and identifying a library and the manuscripts in it will make a great contribution both to the cultural richness of that nation and to researchers who want to work in different fields. Because the fact that any manuscript is included or not among the resources related to its field can affect the results of many studies. In this regard, in this study, manuscripts related to the Arabic Language in Tavşanlı Zeytinoğlu Public Library as a district library were tried to be introduced. In the first part of the study, grammar books and dictionaries; in the second part, books on the science of Rhetoric, Aruz and Vaz'; Finally, in the third part, poems and commentaries on eulogies are discussed; Information about their location in the library is given. In addition, information about the books and their authors is briefly presented. Thus, a small catalog arrangement of the Arabic language manuscripts in the library is made.