Asimetrik çatışmalarda meskûn mahal muharebeleri: 1968 Hue Muharebesi örneği
Urban warfare on asymmetric conflicts: 1968 Battle of Hue example
- Tez No: 745090
- Danışmanlar: PROF. DR. HASİP SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Tarih, Public Administration, Defense and Defense Technologies, History
- Anahtar Kelimeler: Muharebe, Vietnam, Gayrinizami Harp, Meskûn Mahal, Devlet Dışı Aktörler, Battle, Vietnam, Irregular Warfare, Urban Areas, Non-State Actors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Harp Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Dünya hızla şehirleşmekte ve şehirli nüfus ile kırsal nüfus arasındaki fark ilkinin lehine ginden güne artmaktadır. Öte taraftan, şedit devlet dışı aktörlerin bulunduğu güncel muharebelerin sayısı da ayrıca yükseliştedir. Bu iki gelişme, şedit devlet dışı aktörlerin bulunduğu muharebeler genelde şehirlerde gerçekleşme eğiliminde olduğu için derinden birbirine bağlıdır. Nitekim bu bağlılık, böyle bir çalışmayı gerekli kılan sebeplerin başındadır. Bu çalışmanın esas amacı, bugünün karar alıcılarına, geçmişin tecrübelerinden faydalanarak yarının mücadelelerine hazırlanmak için yardımcı olmaktır. Bu amacı başarmak için Hue Muharebesi bir vaka analizi olarak ele alınmıştır. Çalışmanın ana sonuçlarından bir tanesi, şehrin, aktörler arasındaki teknoloji farkından dolayı varolması gereken avantajı kısıtlamasıdır. Dolayısıyla, aktörlerden birisi tartışmasız bir şekilde teknolojik üstünlüğe sahip olsa da meskûn mahaller muharebede koşulları eşitleyici bir etki göstermektedir. Bu tip muharebeler bir şehir ve dolayısıyla oradaki nüfus üzerinde kontrol sağlamak için icra edildiğinden, gerilla taktiklerine yönelmesi ve gayrinizami harp ekolünü takip etmesi öngörülen devlet dışı aktörün muharebe yönteminde keskin bir değişimi işaret etmektedir. Dolayısıyla, şehirlerdeki çatışmalar, belirleyici muharebeler olmak için yok sayılamayacak bir potansiyel sergilemektedirler. Netice itibariyle meskûn mahal muharebelerinin çatışmalarda dönüm noktası işlevi görebilecekleri iddia edilebilir.
Özet (Çeviri)
The world is rapidly urbanizing and the gap between the population who lives in the cities and rural areas is increasing day by day in favor of the first. Existence of the violent non-state actors in contemporary conflicts is another thing that also increasing. Since the battles which include a violent non-state actor increasingly tend to be conducted in urban areas, these two mentioned developments are deeply interconnected. This interconnectedness is the main reason why a study such as this is required. The main purpose of this study is help to decision-makers of today to get prepared for tomorrow's challenges learning from past experiences. To achieve this purpose, The Battle of Hue is examined as a case study. One of the main conclusions of this study is that war conditions in the city limit the advantage that supposedly exists because of the technology gap between actors. Therefore urban areas seem like equalizing the conditions of the battle for actors even with the undisputed supremacy on technology. Fighting in urban areas, since it is about establishing control on a city and population on it, marks a sharp change of the violent non-state actor's way of fighting which is supposedly lean on typical guerilla tactics and follows school of irregular warfare. As a result, battles in cities have a big potential of being decisive battles that can't be ignored. Therefore one could say that battles in cities tend to mark the culminating point of the warfare.