İşletmelerde mobbing ve iş gücü performansı arasındaki ilişkilerin turizm sektöründe incelenmesi
Examining the relationships between mobbing and workforce performance in enterprises in the tourism sector
  1. Tez No: 745115
  2. Yazar: SEKHRAN MIKIEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, İnsan Kaynakları, Turizm, Performans, Mobbing, Human Resources, Tourism, Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Stres, kişisel ve örgüt içi çatışmalar, baskı, psikolojik şiddet kavramları hayatın her alanında karşımıza çıkmaktadır. İş hayatının zorlukları, rekabetin ön plana çıktığı ve kişisel çıkarların çatışmaya dönüştüğü günümüz iş hayatında sık karşılaşılan mobbingin daha sık görülmesine nedeni ile çalışmamızın konusu olmuştur. Bu çalışma ile mobbingin önemine değinilirken, bir yandan da kişilerin genel davranış şekilleri, görülme biçimi, uygulanma şekilleri ile çalışanların performanslarındaki değişim turizm sektörü örneğinde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, turizm sektöründe mobbing, iş gücü performansını düşüren en önemli sebeplerden birisidir. Mobbingin iş gücü performansını olumsuz yönde etkilediği, bireyin iş başarısı ve sosyal hayatında önemli bir etken olduğu, dolayısıyla mobbingin hem bireyi hem de toplumu maddi ve manevi zarara uğrattığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concepts of stress, personal and organizational conflicts, oppression, and psychological violence appear in all areas of life. The difficulties of business life have been the subject of our study due to the fact that mobbing is more common in today's business life, where competition comes to the fore and personal interests turn into conflict. In this study, while the importance of mobbing is mentioned, the general behavior of people, the way they are seen, the way they are applied and the change in the performance of the employees are evaluated. Mobbing is an important factor in the individuals' business successs and social life, and it is considered as an important factor in employee performance. With this in mind, mobbing is one of the most important causes individual and organizational inefficiency and low performance in the tourism sector. According to the findings, mobbing negatively affects employee performance. It has been found out that it causes material and moral damage to both the individual and the society.