Hafız İsmail İmamzâde'nin 'Vudûhu'l-Merâm' adlı eseri ve edisyon kritiği
Booklet of Wuduh Al-Maram by Hafiz İsmail İmamzadeh, studying and investigating
- Tez No: 745157
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIFAT AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap dili, İ'râb, el-Hâfız İsmail İmâmzâde, Vudûhu'l- Merâm, Edisyon Kritik
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ebü'l-Hayr Şemsüddin Muhammed b. Muhammed b. Muhammed b. Alî b. Yûsuf el-Cezerî (öl. 833/1429) tarafından kaleme alınan el-Cezeriyye metni tecvid ilminin en önemli kaynaklarından biri sayılmaktadır, İbnü'l-Cezerî de en büyük kıra'at alimlerinden olmakla bereber, Kur'an ilimlerinde büyük katkısı olmuş muazzam bir alimdir. Bunu, diğer kıra'at âlimlerinin yazdığı benzer eserlerden daha çok yazdığı eserlerin kabul görmesinde görebilmekteyiz. Dolayısıyla bu metne çok büyük bir ehemmiyet gösterilerek islam alimleri 50'den fazla şerh telif etmişlerdir. Metin üzerinde telif edilen en önemli şerhlerden biri de çalışmasını yaptığımız eserdir. konusu itibarıyla yani metnin irabı ve sözcüklerinin tetkiki açısından münferid bir çalışmadır. Eserin müellifi İmamzade adıyla bilinen Hafız Mukri İsmail bin Hüseyin El-rumi En-Naziftir. İlk bölümde, Hafız İmam Zâdenin biyografilerini daha sonra cezeriye metninin tanımı, önemi ve şöhretinin sebepleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde (Vudûhu'l-Merâm( eserinin tanımı yapılarak eserin iki nüshası tanıtılmıştır. Sonrasında Eser'in kaynakları ile müellifin üslûbu ve yöntemi analiz edilmiştir. Bu bölümde (Vudûhu'l-Merâm) söz konusu eserin tahkiki yapılarak anlaşılmayan sözcük ve ibareleri şerh edilmiş ve çağdaş i'mla kurallarına göre yazılmıştır. Sonuç kısmında önemli görülen sonuç ve tavsiyeleri aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Imam Muhammad Ibn Al-Jazari is considered one of the great scholars and imams of reading, and he has great merit in the sciences of the holy Qur'an, and this was evident in his books that got acceptance and spread despite there are many books similar to his literary production. His poetic text Al-Jazriyah is one of the most important texts in the science of Tajweed and readings, which has been very popular and well-received among scholars and educated people in all Islamic countries. The scholars have taken great care in Al-Jazriyah in terms of control, explanation and detail,and they wrote using the original text more than fifty explanations and settings, but what was unique among these writings is our book that we are working to investigate and study now. Especially since it is the only one in its chapter due to its specialization in translating the text and controlling its words in particular, and it was authored by the recital hafiz Ismail bin Hussein al-Rumi al-Nazif, nicknamed Imam Zadeh. Our treatise consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the first chapter, we dealt with introducing Imam Muhammad Ibn Al-Jazari, and Al-Hafiz Ismail Al-Nazif, Imam Zadeh, and in the second chapter, we dealt with the definition of Al-Jazariyeh text, its importance and the reason for its fame, while in the third chapter we dealt with (WUDUH ALMARAM) and introducing it; describing its two versions and analyzing the author's style, approach and most important sources he used, then we investigated (WUDUH ALMARAM) and explained the ambiguous words and phrases, and wrote them according to modern spelling rules. The conclusion contained the most important results and recommendations.