Öğretmenlerin yetenek yönetimi algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between teachers' perception of talent management and levels of organizational commitment
  1. Tez No: 745210
  2. Yazar: SONA ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, yetenek, yetenek yönetimi, örgütsel bağlılık, Teacher, talent, talent management, organizational commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma öğretmenlerin yetenek yönetimi algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırma 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde İstanbul ilindeki özel Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu 374 kişi oluşturmaktadır. Uygulama için veri toplama aracı olarak“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“Öğretmenlerin Yetenek Yönetimi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, aritmetik ortalama, standart sapma, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi ile t-testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis, Mann Whitney-U testi gibi tekniklerden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin yetenek yönetimini algılama düzeyleri ile örgütsel bağlılıkları arasında pozitif ve kuvvetli bir ilişki gözlemlenmiştir. Sonuca bağlı olarak bu araştırmayı destekleyecek çeşitli nitel ve karma araştırmalar yapılarak öğretmenlerin yetenek yönetimi algılarını ve örgütsel bağlılıklarını etkileyen başka faktörler (örgütsel adalet, iş doyumu gibi) üzerinde çalışılabilir. Böylece öğretmenlerin yetenek yönetimi algıları ve örgütsel bağlılıklarının artmasını sağlayan faktörler bulunarak daha verimli sonuçlar elde edebileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to reveal the perception levels of the teachers working in private Anatolian high schools and to examine the relationship between it and their organizational commitment levels. Relational screening design, one of the quantitative research methods, was used in the study. The research was carried out with teachers working in private Anatolian high schools in Istanbul in the 2020-2021 academic year. The sample group of the research consists of 374 people.“Organizational Commitment Scale”and“Teachers' Talent Management Scale”were used as data collection tools for the application. In the analysis of the data, techniques such as descriptive statistics, arithmetic mean, standard deviation, Pearson correlation analysis and regression analysis, as well as t-test, one-way analysis of variance, Kruskal Wallis, Mann Whitney-U test were used. As a result of the research, a positive and strong relationship was observed between teachers' perceptions of talent management and their organizational commitment. Depending on the result, various qualitative and mixed studies can be conducted to support this research and other factors (such as organizational justice, job satisfaction) that affect teachers' perceptions of talent management and organizational commitment can be studied. Thus, it can be suggested that teachers can obtain more productive results by finding the factors that increase their perceptions of talent management and organizational commitment.