Huzurevine kayıt için sıra bekleyen yaşlı bireylerin hayatta kalma stratejileri üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on the survival strategies of elderly people waiting in line for registration in a nursing home
- Tez No: 745225
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlanma, Huzurevi, Sosyal Hizmetler, Old Age, Aging, Nursing Home, Social Services
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yaşlılık insanoğlu için doğumla başlayan ve geri dönüşü olmayan bir süreçtir. Yaşlılık genellikle biyolojik yaş baz alınarak değerlendirilse de temelde göreceli bir kavramdır. Zira her birey için yaşlılık farklı yaşlarda başlayabilir. Ayrıca üyesi olunan topluma ve yaşanan tarihsel döneme göre de yaşlılık tanımı farklılaşacaktır. Yaşlı nüfus oranının artmakta olduğu Türkiye'de yaşlılara yönelik sosyal hizmetlerin yeniden gözden geçirilmesinin gerektiği açıktır. Bu araştırmanın odak noktası da söz konusu gereklilikle ilişkili şekilde, huzurevi hizmetinden yararlanmak için sıranın kendilerine gelmesini bekleyen yaşlı bireyler olarak belirlenmiştir. Denizli ilindeki farklı huzurevi, yaşlı bakım merkezi ve rehabilitasyon merkezlerinde kalabilmek için sıra bekleyen yirmi yaşlı bireyin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada öncelikle katılımcıların huzurevinde kalma taleplerinin sebepleri incelenmiş ve böylelikle huzurevinde kalma ihtiyaçlarının ne derece elzem olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Huzurevinde yaşamanın yaşlı bireyler için ne ifade ettiği, kayıt için sıra bekledikleri süreçte ne tür zorluklarla karşılaştıkları ve bu zorluklarla baş edebilmek için ne tür stratejiler geliştirdikleri de araştırma boyunca cevaplanmaya çalışılan diğer sorular olmuştur. Nitel yapıdaki araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış soru formu kullanılarak ve yüz yüze mülakat tekniği ile toplanmıştır. Veriler nitel analiz tekniklerinden faydalanılarak analiz edilmiş, sonrasında raporlama yapılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcı yaşlı bireylerin huzurevinde yaşamak istemelerindeki temel nedenler, yoksulluk nedeniyle kira gideri başta olmak üzere kişisel ihtiyaçlarını karşılayamamaları ve yalnızlık olarak belirlenmiş; yaşlı hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla sonuçlarla uyumlu politika ve uygulama önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A QUALITATIVE STUDY ON THE SURVIVAL STRATEGIES OF ELDERLY PEOPLE WAITING IN LINE FOR REGISTRATION IN A NURSING HOME The onset of old age is a natural process that all humans go through, and it is an irreversible process. Although old age is usually assessed in biological age, this idea is subjective. The onset of old age varies depending on the individual. Additionally, the definition of old age may vary based on the society in which it is used and the period to which it belongs. Considering Turkey's growing aging population, it is evident that social services for the elderly must be reconsidered. The focus of this study was also determined on elderly individuals who are waiting for their turn to come to them to take advantage of the nursing home service in accordance with the requirement in question. The study was conducted with the participation of twenty elderly people waiting in line to stay at different nursing homes, elderly care centers, and rehabilitation centers in Denizli. Throughout the research, it has also been attempted to answer other concerns, such as what it means for older people to reside in a nursing home, what challenges they encounter during the registration process, and what coping mechanisms they have created. Data were gathered for the qualitative study utilizing a face-to-face interviewing technique and a semi-structured question format. Qualitative analysis methods were used to assess the data before making a report. According to the research, the primary causes for the elderly participants' desire to reside in a nursing home were their inability to meet their personal needs, mainly rent fees because of poverty, and their loneliness. In accordance with the findings, policy and implementation recommendations were made to enhance elderly services.