Revival Of Pakistani cinema
Pakistan sinemasının canlanması
  1. Tez No: 745247
  2. Yazar: MUHAMMAD FAHAD KHAN
  3. Danışmanlar: DR. ALİ ÇAĞIL ÖMERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Canlanma, Lollywood, Pakistan Sineması, Demografik sonuçlar, Bağımsızlık sonrası, Revival, Lollywood, Pakistani Cinema, Demographic results, Post-Independence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
İnsanlar sinemaya gitmek yerine film izlemek için sinemaya gitmeyi tercih ediyorlar, çünkü fikirler eskiden yürütülüyor ve icra ediliyor. Filmlerde insanları çeken bir dizi faktör vardır; arka plan müziği, hikaye, diyalog yürütme ama en önemlisi insanların ilişki kurabileceği duygular ve hikayeler. Hiç kimse filmlerin hayatımızda önemli bir rol oynadığı gerçeğini inkar edemez. İnsanlar gerçeklikten kaçmak ve gerçek hayatta hissedilmesi imkansız olan duyguları bir anda hissetmek ve deneyimlemek için film izlerler. Bu çalışmanın amacı, Pakistan sinemasının 70 yıllık tarihsel yükseliş ve düşüş yolculuğunu incelemektir. Buna ek olarak, 2000'li yılların sonlarında Pakistan Sinemasının yeniden canlanması da tartışılacak. Bölünme öncesi dönemde, Mumbai ve Karaçi film yapım merkezleriydi. Ağustos 1947'de bağımsızlığını kazandıktan sonra, Pakistan film endüstrisi“Lollywood”olarak yeniden adlandırıldı. Lahor, Karaçi ve Dakka yeni film yapım merkezleri haline geldi. Filmleri hem ulusal dilde (Urduca) hem de Pakistan'ın bölgesel dillerinde yayınlarlardı. Bu araştırma raporunda, Pakistan sinemasının tarihsel evrimini ve farklı dönemlerde yükselişine ve düşüşüne katkıda bulunan faktörleri ayrıntılı olarak açıklayacağız. Bu araştırma makalesinin amacı, Pakistan film endüstrisinin potansiyelini tanımak ve büyümesi için yeni yollar ve boyutlar önermektir.
Özet (Çeviri)
People prefer going to the cinemas to watch movies over going to the theatre because of the way ideas are executed and performed in the former. A number of factors attract people in movies; background music, storyline, dialogues execution but most importantly emotions and stories that people can relate to. No one can deny the fact that movies play a significant role within our lives. People watch movies to escape reality and to feel and experience emotions that are impossible to feel in real life all at once. The aim of this study is to study the historical journey of rise and decline of Pakistani cinema over 70 years. In addition to this, revival of Pakistani Cinema in late 2000s will also be discussed. During Pre partition era, Mumbai and Karachi were the centers of movies production. After gaining independence in August 1947, Pakistani film industry was renamed to“Lollywood”. Lahore, Karachi and Dhaka become the new centers for film production. They used to release movies in both national language (Urdu) and regional languages of Pakistan. In this research report, we will explain in detail historical evolution of Pakistani cinema and the factors that contributed to its rise and fall during different eras. The objective of this research paper is to recognize the potential of Pakistani film industry and to propose new ways and dimensions for its growth.