The quest of women and revisionist mythmaking in Muinar and The Penelopiad: Just voices or 'just' voices?
Muinar ve The Penelopiad'da kadınların arayışı ve revizyonist mitleştirme: Sadece sesler mi yoksa 'adalet peşinde' sesler mi?
  1. Tez No: 745248
  2. Yazar: AYŞE CEREN ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: revizyonist mitleştirme, adalet, yapısöküm, diyaloji, metinlerarasılık, Derrida, karşılaştırmalı yaklaşım, kadın yazarlar, Latife Tekin, Margaret Atwood, revisionist mythmaking, justice, deconstruction, dialogism, intertextuality, Derrida, comparative approach, women authors, Latife Tekin, Margaret Atwood
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Margaret Atwood'un The Penelopiad (2005) ve Latife Tekin'in Muinar (2006) adlı iki çağdaş romanında kullanılan revizyonist mit üretme stratejilerinin özgürleştirici potansiyelini diyalojik, metinlerarası ve yapısökümcü ilişkiler aracılığıyla keşfetmektir. Çalışmada, iki roman arasında üçlü kuramsal temel üzerinden karşılaştırmalı bir çerçeve sunarak, kadınların adalet arama yöntemleri araştırılmaktadır. Her iki roman da asi kadınları resmetmekte ve alternatif hikayelerine ses vermektedir. Analiz, mitsel masalların yeniden anlatılmasının geçmişi bugüne bağladığını ve hayaletler aracılığıyla yokluk ile mevcudiyet arasındaki boşluğu daralttığını göstermektedir. Bu amaçla, ilk analiz bölümü, diyalojiyi ve bunun bir anlatıcının güvenilirliğini sorgulamak için nasıl kullanıldığını incelemektedir. Bunu yaparken, Bakhtin'in diyalojisinden ve onun feminist yorumlamalarından yararlanılır. İkinci analiz bölümünde, kadınların metinlerarası dinamikler yoluyla hegemonik söyleme nasıl karşı geldiği araştırılmaktadır. Bu dinamikler ve stratejiler, ağırlıklı olarak Ostriker, Irigaray ve Cixous gibi çeşitli kadın eleştirmenlerin fikirleri ile tartışılır. Son analiz bölümü, adalet kavramına Derrida'nın yapısökümü ile odaklanmaktadır. Her iki roman da Derrida'nın différance justice l'avenir, ve hauntology kavramlarıyla analiz edilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to explore the emancipatory potential of revisionist mythmaking strategies employed in two contemporary novels, Margaret Atwood's The Penelopiad (2005) and Latife Tekin's Muinar (2006), through dialogic, intertextual, and deconstructive relations. Offering a comparative account by means of a three-fold theoretical basis between the two novels, this dissertation explores women's paths to seek justice. Both novels portray rebellious women and give voice to their alternative stories. The analysis demonstrates that the retelling of mythic tales connects the past to the present and narrows the gap between absence and presence via specters. To this end, the thesis firstly examines dialogism and the way it is used to challenge the credibility of a narrator. In doing so, it draws on Bakhtin's dialogism and its feminist interpretations. The second aim is to investigate how women oppose hegemonic discourse(s) through the dynamics of intertextuality. These dynamics and strategies are predominantly discussed with the ideas of various female critics such as Ostriker, Irigaray, and Cixous. In the last analysis, the study focuses on the concept of justice via Derridean deconstruction. Both novels are accordingly analyzed with references to concepts such as différance, justice l'avenir, and hauntology.