İdari yargılama hukukunda usuli kazanılmış hak
Procedural vested right in administrative judicial law
- Tez No: 745271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Usuli kazanılmış hak, hukuki güvenlik, usul ekonomisi, idari yargılama hukukunun amacı, re'sen araştırma ilkesi, Procedural vested right, legal certainty, procedural economy, purpose of administrative law, ex officio research principle
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Yargıtay içtihatlarıyla geliştirilen usuli kazanılmış hak ilkesi, idari yargılama hukukunda da kabul edilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Söz konusu ilke, idari yargılama hukukunda bir süre içtihatlarla uygulandıktan sonra, İYUK 50/4. madde ile kanuni bir dayanağa kavuşmuştur. İlkenin idari yargılama hukukundaki temel işlevi ise bozma kararına uyularak verilen kararların temyiz incelemesinin, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Usuli kazanılmış hak ilkesi medeni yargılama hukukunda da idari yargılama hukukunda da mutlak bir şekilde uygulanmamış, her iki yargılama hukukunda da ilkeye çok sayıda istisna getirilmiştir. Usuli kazanılmış hak ilkesinin idari yargılama hukukunda uygulanmaya başlaması, medeni yargılama hukuku kökenli söz konusu ilkenin idari yargılama hukukunun yapısı ve özellikleriyle bağdaşmadığı yönünde eleştirileri beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, idari yargılama hukukunda uygulanmaya başladığından beri tartışmalı olan bu ilkenin, hem medeni yargılama hukukundaki hem de idari yargılama hukukundaki uygulaması, yargı kararları ve doktrindeki görüşler ışığında ele alınmış ve söz konusu ilkenin idari yargılama hukukunun yapısına uygun olup olmadığı üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda usuli kazanılmış hak ilkesinin, idari yargılama hukuku uygulamasında nasıl yer edindiği, hangi ihtiyacı karşılamak için kabul edildiği ve ilkeye nasıl bir anlam yüklendiği ele alınarak ilkenin bu işlevi ve amacı doğrultusunda idari yargılama hukukunun yapısına uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The principle of procedural vested rights, which was developed by the case law of the Supreme Court, was also accepted and started to be implemented in administrative jurisdiction law. The principle in question has gained a legal basis with the rule of IYUK 50/4, after being applied for a while in administrative jurisdiction law. The main function of the principle in administrative law is to ensure that the appeal review of the decisions made in accordance with the decision of reversal is limited to compliance with the reversal decision. The principle of procedural vested rights has not been applied in an absolute manner in civil or administrative law, and many exceptions have been made to the principle in both jurisdictions. The fact that the principle of procedural vested right began to be applied in the administrative jurisdiction law has brought along criticisms that the aforementioned principle, which originated in the civil procedure law, is incompatible with the structure and characteristics of the administrative jurisdiction law. In this study, the application of this principle, which has been controversial since it started to be implemented in administrative law, in both civil and administrative law, is discussed in the light of judicial decisions and opinions in the doctrine, and it is emphasized whether the principle in question is suitable for the structure of administrative jurisdiction law. In this context, it has been tried to determine whether the principle of procedural rights is suitable for the structure of the administrative procedure law in line with this function and purpose by considering how the principle of procedural vested right took place in the practice of administrative law, what need it was accepted to meet and what kind of meaning was attributed to the principle.