Anestezi teknisyen/teknikerlerinin erişkin dönemi aşılamalarına karşı bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of anesthesia technicians against adult perion vaccinations
- Tez No: 745272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EGEMEN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Anestezi teknisyen/teknikeri, aşı, aşı karşıtlığı, erişkin aşılama, Adult vaccination, anesthesia technician, anti-vaccine, vaccine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı anestezi eğitimleri veren sosyal medya sayfalarını takip eden anestezi teknisyeni/teknikerlerinin erişkin dönemi aşılama hakkındaki bilgi, tutum, davranış ve aşı karşıtlığının belirlenmesidir. Yöntemler: Çalışmamız Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nce yürütülen kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini sosyal medya sayfalarını (anestezi_gunluğu, ahmetemreazaklı, anestezinin_içsesi, vb.) takip eden yaklaşık 5000 anestezi teknisyeni/ teknikeri oluşturmaktadır. Online yapılan anket formunda 14'ü sosyo-demografik, 1'i (12 alt madde)“Aşı Karşıtlığı Ölçeği”, 15'i bilgi, 15'i tutum ve 2'si davranış sorusu bulunmaktadır. İstatistiksel değerlendirmede Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda 1600 bireye ulaşıldı. Yaş ortalaması 24±6,15'dür. Katılımcıların %79,2'si kadın, %84,9'u evli ve %88,9'unun çocuğu yok ve %12,4'ünde kronik hastalık mevcuttur. Hiç aşı olmayanların oranı %16,3, tüm aşılarını olanların oranı %3,7'dir. En çok bilinen ve uygulanan aşı COVID-19, en az bilinen ve uygulanan aşı İnaktif Polio aşısıdır. Ankete katılanların aşı karşıtlığı ölçeği puan ortalaması 28,67±6,64'dür (min-max:12-60). Sonuç: Anestezi teknisyen/teknikerlerinin bağışıklama bilgi düzeylerinin nispeten düşük olmasına rağmen bağışıklamaya karşı tutumlarının olumlu olduğu izlendi. Ancak erişkin dönemi aşılanma oranları kabul edilebilir seviyede olmadığı belirlendi. Gerekli eğitim ve yönlendirmeler sağlandığında bulaşıcı hastalıklar bakımından risk altında olan bu grubun istenen düzeyde bağışıklanması mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectıve: The aim of this study is to determine the knowledge, attitude, behavior and opposition to vaccination of the anesthesia technicians who follow the social media pages that provide anesthesia training Methods: Our study is a cross-sectional study conducted within the scope of Ankara Yıldırım Beyazıt University. The population of the research consists of approximately 5000 anesthesia technicians who follow their social media pages (anestezi_gunluğu, ahmetemreazaklı, anestezinin_içsesi etc.). In the online questionnaire, 14 were socio-demographic, 1 (12 sub-items)“Vaccine Hesitancy Scales”, 15 were knowledge, 15 were attitude, and 2 were there are behavioral questions. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used for statistical evaluation. Results: In our study, 1600 individuals were reached. The average age is 24±6,15. 79.2% are women, 84.9% are married, 88.9% have no children and 12.4% have a chronic disease. 16% of participants have never been vaccinated, 3,7% had all their vaccinations. The most known and applied vaccine is COVID-19, the least known and applied vaccine is the Inactivated Polio vaccine. The mean opposition to vaccination of the respondents was 28.67 ± 6.64 (min-max: 12-60). Conclusion: It was observed that although the immunization knowledge level of the anesthesia technicians was relatively low, their attitudes towards immunization were positive. However, it was determined that the adult vaccination rates were not at an acceptable level. When the necessary training and guidance is provided, it may be possible to immunize this group, which is at risk for infectious diseases, at the desired level.