Matriks metalloproteınaz-9 ekspresyonunun preterm prematür membran rüptürü ile ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 745273
  2. Yazar: AYLİN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN TAMER MUNGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal mebranes, Preterm prematür membran rüptürü, matriks metalloproteinazları, Fetal membranes, premature rupture, matrix metalloproteinases
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Klinik olarak enfeksiyonu gösterilemeyen preterm prematür membran rüptürü vakalarında fetal membranlarda matriks metalloproteinaz-9 aktivitesinde lokal veya jeneralize bir artış olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubuna 26-37 gebelik haftası arasında PPROM tanısı konan 8 hasta dahil edildi. Preterm prematür mebran rütürü grubundaki hastaların ateş, taşikardi, lökositoz, C-reaktif protein (CRP), servikovajinal kültür gibi enfeksiyon parametrelerine bakılarak, enfeksiyon bulgusu olmayanlar çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubuna obstetrik endikasyonlar ile sezaryene alınan ve aktif doğum eyleminde olmayan 8 hasta dahil edildi. Membran örnekleri plasental mebranın 3 farklı zon bölgesinden (servikal,midzon,periplasental) alınarak ELISA yöntemiyle matriks metalloproteinaz-9 çalışıldı. Servikal bölgedeki (perforasyon bölgesi civarı) ortalama matriks metalloproteinaz-9 konsantrasyonu hasta grubunda 2.10 µgr/gram protein (0.69-4.87 µgr/gram protein) olup kontrol grubundaki MMP-9 miktarı 0.64 µgr/gram protein (0.29-1.97 µgr/gram protein) idi. Servikal bölgedeki matriks metalloproteinaz-9 miktarı kontrol bölgesinden yaklaşık 4 kat fazla yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p: 0.016). Periplasental ve midzon bölgelerinde her 2 gruptamatriks metalloproteinaz-9 konsantrasyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Matriks metalloproteinaz-9'un servikal rüptür bölgesi civarı lokal aktivasyonu, enfeksiyonu olmayan gebeliklerde preterm prematür mebra rüptürü ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to examine whether or not a local or generalized increase in matrix metalloproteinase-9 activity is associated with preterm premature rupture of membranes in cases in which infection is excluded. Women (n= 8) with pregnancies at 26-37 weeks gestation complicated by preterm premature rupture of membranes with no evidence of concurrent infection were included in study group. Pregnant women (n= 8) with obstetric indications for cesarean delivery at term gestation who are not in active labor were involved as control group. Infection was excluded by clinical parameters (body temperature, C-reactive protein, white blood cell count, erythrocte sedimentation rate) and by microbiological screening of membrane swabs. Fetal membrane samples were collected from 3 zones (cervical, midzone, periplacental) matrix metalloproteinase-9 activity was measured by ELISA method. Mean matrix metalloproteinase-9 concentration in cervical region was 2.10 µgr/gram protein (0.69-4.87 µgr/gram protein) in PPROM group and 0.64 µgr/gram protein (0.29-1.97 µgr/gram protein) in control group. This difference was statistically significant (p: 0.016). No statistically significant difference was observed in periplacental or midzonal region between groups. Local activation of matrix metalloproteinase-9 around the rupture zone may lead to preterm premature rupture of membranes in gestations which intraamniotic infection is not evident.