Duygusal yüz çeldiricilerinin çalışma belleğine etkisi
The effects of emotional face distractors on working memory
  1. Tez No: 745354
  2. Yazar: BELCE İNCEDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYCAN KAPUCU ERYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çalışma belleği, değerlik, uyarılmışlık, kategorik duygular, working memory, valence, arousal, categorical emotions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, duygusal yüz çeldiricilerinin çalışma belleği(ÇB) üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalışmada mevcut çalışmalardan farklı olarak nötr, mutlu, öfkeli ve korkulu yüzler çeldirici olarak kullanılmış, böylece bu etkiyi hem değerlik- uyarılmışlık boyutları açısından açıklamak hem de farklı kategorik duyguların çalışma belleğini nasıl etkilediğini incelemek amaçlanmıştır. Literatürden hareketle, negatif çeldiricilerin bellek performansını mutlu çeldiricilerden daha çok bozup daha az başarılı bir bellek performansına yol açacağı hipotez edilmiştir. Ayrıca, öfkeli yüzlerin dikkati daha çok çekeceği bu nedenle de negatif çeldiriciler arasında en düşük bellek performansının öfkeli yüzlerin sunulduğu koşullarda gerçekleşeceği hipotez edilmiştir. Bu amaçla, Karmaşık Uzam Görevinin kullanıldığı iki farklı deney yürütülmüştür. Birinci deneyde katılımcılara her bir denemede bir harf ve üç yüz çeldiricisi sırasını takip edecek şekilde beş harf ve 15 fotoğraf gösterilmiştir. Katılımcılar görev gereği harfleri çalışmış ve gördükleri yüz çeldiricisinin sahip olduğu çerçeve rengine göre bir tepki vermişlerdir. Harflerin içsel olarak tekrar edilmesinin önlenmesi içinse artikülatif bastırmadan yararlanılmıştır. Birinci deneyin sonuçlarına bakıldığında duygusal çeldirici olarak sunulan uyaranlar arasında ÇB performansına etkileri açısından anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Bu nedenle aynı görevin yöntemsel açıdan farklı bir şekilde kullanıldığı ikinci bir deney yapılmıştır. İkinci deneyde ise katılımcılara her bir denemede bir yüz çeldiricisi ve bir harf sırasını takip edecek şekilde beş harf ve beş fotoğraf gösterilmiştir. Ancak, ilk deney sonuçlarında olduğu gibi ikinci deneyde de duygusal çeldirici olarak sunulan uyaranlar arasında ÇB performansına etkileri açısından anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. İki deneyden de elde edilen bu bulgular, önceki çalışmalarla tutarlılık göstermemektedir. Böylece, bu bulgular kategorizasyon görevi için seçilen görevin katılımcıların dikkatlerini yüz çeldiricilerine vermesini zorlaştırdığı şeklinde tartışılmıştır. Bu çalışma duygusal çeldiricilerin ÇB üzerindeki etkisini özellikle değerlik boyutundan ve kategorik açıdan sınayan bilinen ilk çalışma olması açısından önemli olmakla birlikte gelecek çalışmaların bu etkiyi daha kapsamlı şekilde ve farklı görevlerle incelemesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis was to investigate the effects of emotional face distractors on working memory (WM). In this study, different from the previous studies, neutral, happy, angry and fearful faces were used as distractors. Thus, the purpose was to explain this effect in terms of valence-arousal dimensions and to examine how different categorical emotions affect working memory. Based on the literature, it has been hypothesized that negative distractors would impair memory performance more than happy distractors, leading to less successful WM performance. In addition, it was hypothesized that angry faces would attract more attention, and therefore the least successful memory performance among negative distractors would occur in conditions in which angry faces were presented. For this purpose, two different experiments were conducted using the Complex Span Task. In the first experiment, five letters and 15 photographs were shown to the participants in the order of one letter and three face distractors in each trial. The participants studied the letters as part of the task and gave a reaction according to the frame color of the face distractor they saw. Articulative suppression was used to prevent subvocalization of letters. The results of the first experiment showed no significant differences between the stimuli presented as emotional distractors regarding WM performance. For this reason, a second experiment was conducted in which the same task was used in a methodologically different way. In the second experiment, five letters and five photographs were shown to the participants in the order of one face distractor and a letter in each trial. However, as in the results of the first experiment, there were no significant differences between the stimuli presented as emotional distractors regarding WM performance. These findings from both experiments are not consistent with previous studies. Thus, these findings were discussed as the task chosen for the categorization task made it difficult for participants to focus their attention on face distractors. Despite the importance of this study as being the first one to test the effect of emotional distractors on WM based on the valence dimension and the categorical approach, it was concluded that future studies should examine this effect more comprehensively and with different tasks.