Duygusal yüz ifadelerinin risk alma davranışına etkisi
The effects of emotional facial expressions on risk taking behavior
- Tez No: 888415
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN ARIKAN İYİLİKCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: risk alma davranışı, BART, duygusal yüz ifadeleri, korku, öfke, risk-taking behavior, BART, emotional facial expressions, fear, anger
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
Duygu ve biliş alanında düzenlenen birçok çalışma, bireylerin hissettikleri duyguların karar verme süreçlerinde önemli role sahip olduğunu göstermiştir. Bu alanda yapılan farklı çalışmalar ele alındığında, hem duygunun değerlik özelliğinin hem de özgül duyguların risk alma davranışı üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Alanda sınırlı sayıda çalışma ile incelenen bir konu ise, duygusal yüz ifadelerinin karar verme üzerindeki etkileridir. Bu tez çalışmasında, tehdidin kaynağına yönelik olarak sunduğu bilgi bakımından birbirinden farklılaşan duygusal yüz ifadelerinin risk alma davranışı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Balon Analog Risk Görevi (BART; Lejuez vd., 2002) kullanılmış ve her bir deneme öncesinde katılımcılara bir yüz ifadesi sunulmuştur. Hipotezler genel olarak öfkeli yüz ifadesi görmüş olmanın, nötr yüz ifadesi görmüş olmaya kıyasla, risk alma davranışını artırırken; korkulu yüz ifadesi görmüş olmanın, nötr yüz ifadesi görmüş olmaya kıyasla, risk alma davranışını azaltacağı yönündedir. Hipotezlerin test edilmesi için ikisi (Deney 1 ve Deney 2) denekler-arası, bir tanesi denek-içi (Deney 3) olmak üzere üç deney gerçekleştirilmiştir. Çevrimiçi gerçekleştirilen Deney 1 sonucunda temel hipotezi destekleyen bulgulara ulaşılmamıştır. Deney 2 ve Deney 3 sonucunda ise, beklenen yönde eğilimler gözlenmiş ve temel hipotezi kısmen destekleyen bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulgular çeşitli kuramsal yaklaşımlar ile tartışılmış ve gelecek çalışma önerilerinde bulunulmuştur. Bu tez çalışmasından elde edilen bulgular, farklı iletişim değerine sahip yüz ifadelerinin algı, dikkat ve bellek süreçlerine ek olarak, karar verme süreçlerini de etkileme potansiyeline sahip bir faktör olabileceğine işaret etmektedir. Duygu ve biliş alanında farklı duygusal yüz ifadelerinin risk alma davranışı üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaların sayısı oldukça sınırlıdır. BART ile düzenlenen bu öncül çalışmanın duygu ve biliş alanına katkı sağlaması, özel bir duygusal uyaran türü olan yüz ifadelerinin karar verme süreçleri üzerine etkilerini incelemek isteyen araştırmacılara kaynak oluşturması umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Many studies conducted in the field of emotion and cognition have shown that the emotions individuals feel play a significant role in their decision-making processes. When considering different studies in this field, it is observed that both valence of the emotions and specific emotions influence risk-taking behavior. A less-explored topic, studied with a limited number of research, is the impact of emotional facial expressions on decision- making. This thesis aims to examine the effects of emotional facial expressions, which provide different information regarding the source of the threat, on risk-taking behavior. For this purpose, the Balloon Analog Risk Task (BART; Lejuez et al., 2002) was used, and participants were shown a facial expression before each trial. In general, it is hypothesized that seeing an angry facial expression, compared to a neutral facial expression, will increase risk-taking behavior, while seeing a fearful facial expression, compared to a neutral facial expression, will decrease risk-taking behavior. To test this main hypothesis, three experiments were conducted: Two of them were based on a between-subjects design (Experiment 1 and Experiment 2) and the last one was within- subjects (Experiment 3). The online conducted Experiment 1 did not yield significant findings supporting the main hypothesis. However, in Experiment 2 and Experiment 3, risk taking trends were in the expected direction, and findings partially supporting the main hypothesis were obtained. The findings were discussed with various theoretical approaches, and suggestions for future research were provided. The results from this thesis indicate that facial expressions with different communication values have the potential to affect decision-making processes, in addition to perception, attention, and memory processes. The number of studies examining the effects of different emotional facial expressions on risk-taking behavior in the field of emotion and cognition is quite limited. It is hoped that this pioneering study, conducted with BART, will contribute to the field of emotion and cognition and serve as a resource for researchers interested in examining the effects of facial expressions, a specific type of emotional stimulus, on decision-making processes.