İbrahim Kalın'ın toplum ve medeniyet anlayışı
İbrahim Kalın's approach to society and civilization
  1. Tez No: 745444
  2. Yazar: GİZEM AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Kalın, Toplum, Medeniyet, Doğu, İslâm, İbrahim Kalın, Society, Civilization, East, Islam
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İbrahim Kalın, Türkiye'de akademik açıdan etkin çalışmalar yapmış olmakla birlikte Türk siyaseti ve siyasal hayatında önemli bir konuma sahip olan bilim insanı ve bürokrattır. Kalın, toplum ve medeniyet kavramlarını farklı düşünce sistemleri ile yorumlayarak kendi özgün görüşünü kurmayı başarmış bir bilim insanı ve düşünürdür. Kalın'a göre İslâm, İslâm toplumlarını günümüzde de aktif bir şekilde biçimlendirmeye devam ettiği gibi, İnsanlığı da Batı modernitesinin yozlaştırıcılığına ve insanlık için yegâne gelecek medeniyet biçimi olduğu iddiasına karşı daha insânî bir yaşam tarzı vaad ettiğini ikna edici bir biçimde göstermiştir. Kalın, toplumu ve medeniyeti bir bütün olarak ele alarak İslâmi bakış açısıyla yeniden değerlendirmiştir. Dolayısıyla bu çalışma Türk Siyasal Hayatı'nın belli bir döneminin zihniyet arka planı çözümlemesini de içermektedir. Bu bağlamda, çalışmanın birinci bölümünde toplum ve medeniyete ilişkin tasavvurlara yer verilmektedir. İkinci bölümde Kalın'ın düşünce sisteminde temel oluşturan kavramlar tanımlanmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise Kalın'ın düşünce sisteminin temelini oluşturan kavramlara yönelik eleştirilerine yer verilmiştir. Çalışma, bu konuda araştırılan ilk çalışma niteliğindedir. Yapılacak olan yeni toplum ve medeniyet konulu araştırma ve tartışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
İbrahim Kalın is a scientist and bureaucrat who has an important position in Turkish politics and political life, although he has done academically effective studies in Turkey. Kalin is a scientist and thinker who has succeeded in establishing his own original view by interpreting the concepts of society and civilization with different thought systems. According to Kalin, Islam not only continues to actively shape Islamic societies today, but also convincingly showed humanity that it promises a more humane lifestyle against the corruption of Western modernity and its claim to be the only future form of civilization for humanity. Kalin re-evaluated the society and civilization from an Islamic point of view by considering it as a whole. Therefore, this study also includes the analysis of the mentality background of a certain period of Turkish Political Life. In this context, in the first part of the study, conceptions of society and civilization are included. In the second part, the concepts that form the basis of Kalın's thought system are defined. In the third chapter, which is the last chapter, Kalin's criticisms of the concepts that form the basis of his thought system are included. The study is the first to be researched on this subject. It aims to contribute to research and discussions on the new society and civilization to be made.